Βαριά ηττημένη αλλά και έκθετη η Κυβέρνηση παρά τους τακτικισμούς Βούτση

Βαριά ηττημένη αλλά και πολιτικά έκθετη βγαίνει η Κυβέρνηση, παρά την εναγώνια προσπάθεια Βούτση να σώσει έστω και στο «παραπέντε» τα προσχήματα για το φιάσκο Τσίπρα – Παππά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Έτσι σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ παρά τις προσχηματικές υποχωρήσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας κυρίως ως προς την επιλογή των προσώπων για την στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ως αιτία για το νέο αδιέξοδο διαφαίνεται η επιμονή της κυβέρνησης να μην καταθέτει σαφές νομοσχέδιο συμμόρφωσης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακύρωσης του νόμου Παππά, πλήρους κατάργησης του επίμαχου άρθρου 2 Α – και όχι αναστολής του όπως προβλέπει η σχετική υπουργική τροπολογία – και μεταβίβασης στο ΕΣΡ όλων των αρμοδιοτήτων που του είχαν αφαιρεθεί.

Αλλά απεναντίας να επικεντρώνεται σε «blame game» ώστε να εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση ως η αιτία παρακώλησης των συνταγματικών επιταγών για την συγκρότηση ΕΣΡ.

Όπως άλλωστε εξήγησε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Δένδιας, εάν η κυβέρνηση καταθέσει στην Βουλή συγκεκριμένο πλαίσιο για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ που θα έχει καθοριστεί διακομματικά τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την συνεννόηση των προσώπων που θα συγκροτήσουν την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Ραδιοτηλεόραση.

Πηγές της ΝΔ, την ίδια στιγμή έστελναν αντίστοιχο μήνυμα: «Τέρμα η πλάκα, να σταματήσουν να παίζονται παιχνίδια».

Όπως ανέφεραν, ήδη η ΝΔ έχει πει στην κυβέρνηση τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την κατάργηση του νόμου Παππά, ζήτημα για το οποίο σημείωναν ότι η τροπολογία δεν τον καταργεί.

Στη συνέχεια να ψηφιστεί νέος νόμος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα.

«Υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι Ελληνες και όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε» τόνιζαν, ενώ υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα προς ένα τα μέλη του ΕΣΡ και όχι μόνο για τον πρόεδρο.

«Από αύριο επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους» κατέληγαν οι ίδιες πηγές.