Τα πρώτα μηνύματα της Άνοιξης

 

                                                                                          Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

«Μια δροσοσταλίδα γλίστρησε δειλά στη φυλλωσιά

Και σκίρτησε το κόκκινο μπουμπούκι.

Στο ευλογημένο πέταγμα της μέλισσας

Γνώρισε η μέρα τη χαρά της

Κρυμμένη μες την Άνοιξη

Και μες τις πεταλούδες…»

Μιχάλης Πολίτης

 

Μη μου πείτε ότι δεν ακούτε τα βήματα της που όλο και πλησιάζουν…συνεχώς και πλησιάζουν… μη μου πείτε ότι δεν βλέπετε τον ήλιο και τις αξιοπρόσεκτες προσπάθειες που κάνει να δηλώσει τη παρουσία του… τη φύση που αρχίζει να αναγεννάτε και γεμίζει με χρώματα, πως δεν αισθάνεστε τη θερμοκρασία που ανεβαίνει,  το μαύρο του χειμώνα να υποχωρεί και την ελπίδα μέσα σας να πολλαπλασιάζετε, την αισιοδοξία σας να παίρνει την ανιούσα- πιθανόν βέβαια και τις αλλεργίες σας αλλά αυτό δεν έχει πια και τόσο μεγάλη σημασία- και προπάντων μη μου πείτε ότι δεν καταλαβαίνεται  ποια είναι η αφορμή που  με έχει πιάσει το παραλήρημα.

Αν πάντως δεν το καταλάβατε μάλλον δεν θα είστε, όπως ο περισσότερος κόσμος, fun της πιο όμορφης εποχής του χρόνου που μόλις ετοιμάζεται να μας χτυπήσει τη πόρτα οπότε τσάμπα ο κόπος μου όσο κι αν προσπαθώ να τη χρωματίσω μπροστά στα μάτια σας αλλά τέλος πάντων θα συνεχίσω.

Η Άνοιξη λοιπόν, γιατί για την Άνοιξη φυσικά μιλάω,  είναι μια από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και στο Βόρειο ημισφαίριο  αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στο  δε Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου.

Στη χώρα μας τώρα με την ιδιαίτερα προικισμένη ελληνική γη το θαύμα της Άνοιξης κυριαρχεί με μεγαλοπρέπεια και οι τρεις μοναδικοί μήνες που αποτελούν  τη διάρκεια της  και στο εξής θα συνθέτουν μια μοναδική εικόνα υπεροχής, θεωρούνται και οι πιο αναζωογονητικοί μήνες του χρόνου.

Κι αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τις αμέτρητες ομορφιές  που η φύση κληροδότησε στην Ελλάδα αλλά και μια βαθιά αναγέννηση στο ανθρώπινο εσωτερικό που ξεκίνησε ήδη να συντελείτε  στις ψυχές μας αμέσως μόλις η Άνοιξη άρχισε  αν στέλνει μέσα μας τα πρώτα μαγικά της μηνύματα.