Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής:   « Η δύναμη της στιγμής» της Θεοδώρας Τζόκα

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

Εξαιρετικό, πλούσιο σε δράση και ανατροπές είναι το μυθιστόρημα της Θεοδώρας Τζόκα με τίτλο « Η δύναμη της στιγμής».
17439601_10203253234608577_1399875145_n
Η υπόθεσή του αρχίζει με τις φρικιαστικές εικόνες από τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπι, όταν η Νάντια θα διασωθεί από τα συντρίμμια του σπιτιού της αντικρίζοντας εικόνες Αποκάλυψης.
Οδοφράγματα, πυροβολισμοί, βιαστές, κλέφτες, εγκληματίες, τρομοκράτες όλο το κακό συναπάντημα μιας διαλυμένης και αποσαθρωμένης κοινωνίας θα βρεθούν στο διάβα τους, όταν με τον πατέρα της Αλί καταφέρνουν μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνο της ζωής τους να περάσουν απέναντι στην Κω.
Εκεί η Νάντια κάτω από δύσκολες συνθήκες συναντά κι ερωτεύεται το Στέφανο, αρραβωνιασμένο με την πλούσια και κακομαθημένη Τατιάνα, ενώ αργότερα αποφασίζει να αναζητήσει τους παλιούς φίλους του πατέρα της στη Θεσσαλονίκη , γνωρίζοντας την αχαριστία, το ρατσισμό, την περιφρόνηση, την κακοποίηση αλλά και την ευαίσθητη ρακοσυλλέκτρια ψυχών , τη Ρόζα και θα βρει απάγκιο στο σπίτι της, όπου και θα συναντήσει τον σπουδαίο και τρανό Βύρωνα Βενέτη και αλλάζει εντελώς η ζωή της.
Η Νάντια με σκοπό πάντα την εκδίκηση, θα βρεθεί μπροστά σε τρομερές αποκαλύψεις μυστικών που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν τότε που ο πατέρας της σπούδαζε γιατρός στη Θεσσαλονίκη και οι ανατροπές στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου σοκάρουν , είναι αναπάντεχες για τον αναγνώστη και με απότομο τέλος. Θαυμάσιο βιβλίο με όμορφη γλώσσα, πλούσια σε καλολογικά στοιχεία και αντιθέσεις όπως η ζωή πριν και μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και η καθημερινότητα των ανθρώπων σε σχέση με τους άστεγους, τους άθλιους της γης που περιφέρονταν στους δρόμους ζητιανεύοντας και προσπαθώντας να προστατευτούν από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.
Έντονα συναισθήματα κατακλύζουν τον αναγνώστη όπως συγκίνησης για τον πόνο της ηρωίδας για το χαμό των δικών της, των συμπατριωτών της και για όλους τους πληγέντες από την αδικία που δεσπόζει στον κόσμο. Οίκτου και λύπης για την κατάντια ενός περήφανου λαού με ιστορία και πολιτισμό. Θυμού και οργής για τα δεινά και τις αντίξοες συνθήκες της Νάντιας από την πατρίδα της και μετά στην Κω και Θεσσαλονίκη, αλλά και των άλλων κοριτσιών στο σπίτι της Ρόζας, που αντιμετωπίζουν την περιφρόνηση, την απελπισία και την απόγνωση.
Επίκαιρο και πολύ ωραίο βιβλίο, καλογραμμένο με ένταση και αγωνία , που περιγράφεται ωμά και με αντικειμενικότητα η σύγχρονη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την οικονομική κρίση και πριν με τον παράλογο υπερκαταναλωτισμό και την ψεύτικη ευμάρεια, καθώς και τον αναβρασμό που επικρατεί σε όλη την ανθρωπότητα. Θίγει το ρατσισμό προς τους πρόσφυγες και τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν με την αναγκαστική φυγή από την πατρίδα τους για να γλυτώσουν τη ζωή τους από την κόλαση του πολέμου, την εξαθλίωση , την αλληλεγγύη των περισσότερων Ελλήνων προς αυτούς και την αδυναμία του Κράτους να τακτοποιήσει το πρόβλημα περιγράφοντας ανατριχιαστικές εικόνες ναυαγίων στο Αιγαίο.
Τέλος συζήτησης