Γ’ αξιολόγηση: «Έκλεισε το staf level agreement» δήλωσε ο Τσακαλώτος, «πακέτο νέων μέτρων» προανήγγειλαν οι δανειστές

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ανακοίνωσε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έκλεισε το staf level agreement» είπε υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Hilton παρακολουθώντας τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία (SLA)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών με τους πιστωτές στις εννέα το βράδυ του Σαββάτου στο Hilton.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα εξής:

– Τελείωσε η επίσκεψη και υπάρχει συμφωνία σε όλη τη θεματολογία.

– Για τον ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ότι «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους».

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν δύο πολυνομοσχέδια ένα πριν από τις γιορτές και ένα αμέσως μετά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης τα εξής:

– Μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.

– Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δούμε ποια θα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης.

– Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι όπως π.χ. για το ποια θα είναι η κατάταξη στους πιστωτές των εργαζόμενων με: 2,75 επί του βασικού μισθού θα δίδεται για 6 μήνες και μετά κανονικά οι τράπεζες, το δημόσιο κλπ..

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με το κουαρτέτο.

Ευρωπαίοι δανειστές: Συμφωνήσαμε στο νέο πακέτο μέτρων

Από την πλευρά τους, έπειτα από την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέδωσαν μια ανακοίνωση, δηλώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και πως οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να νομοθετήσουν τα συμφωνηθέντα

Αναλυτικά η ανακοίνωση των θεσμών:

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τις ελληνικές Αρχές, σχετικά με το πακέτο μέτρων του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Αυτό θα παρουσιαστεί στην Ευρωομάδα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές Αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Τη περασμένη Παρασκευή, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε προαναγγείλει την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, λέγοντας πως οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο και εκταμίευση των Φεβρουάριο.