Ο συνθέτης που σχεδίαζε τη δολοφονία της αγαπημένης του, της μητέρας της και του αρραβωνιαστικού της!

Μπερλιόζ, ιδιοφυής ή ασήμαντος; Ένας καλλιτέχνης που είδε όλες τις γυναίκες του να πεθαίνουν

 

Ο Λουί Μπερλιόζ ήταν ένας επαρχιακός γιατρός και περίμενε απ’ τον γιο του, Λουί Εκτόρ, να ακολουθήσει το επάγγελμά του. Περιφρονούσε το πάθος του γιου του για τη μουσική και δεν του επέτρεπε να έχει πιάνο. Ο Μπερλιόζ ήταν ένας από τους λίγους συνθέτες που δεν γνώριζαν να παίξουν πιάνο. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές ιατρικής για να ικανοποιήσει τον πατέρα του, άρχισε να σπουδάζει μουσική.

Η προσοχή του όμως πάντα παρασυρόταν από ένα άλλο μεγάλο πάθος του, τις γυναίκες. Τον Σεπτέμβριο του 1927 παρακολούθησε μια παράσταση του Άμλετ με μια νεαρή Ιρλανδή, τη Χάριετ Σμίθσον, στον ρόλο της Οφήλιας.

Ο Μπερλιόζ ξετρελάθηκε. Έκανε ό,τι μπορούσε για να επικοινωνήσει μαζί της. Εμφανιζόταν στα παρασκήνια κι έδινε σημειώματα στον ιμπρεσάριο, αλλά όλες οι προσπάθειές του απέτυχαν. Τρία χρόνια αργότερα, γνώρισε τη νεαρή Καμίγ Μοκ. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν τρελά. Όμως, η οικογένεια της Καμίγ δεν πίστευε ότι ένας άνεργος συνθέτης μπορούσε να τη συντηρήσει. Έτσι, ο Μπερλιόζ υπέβαλε αίτηση για το «Βραβείο της Ρώμης», ένα διαγωνισμό που θα του παρείχε χρήματα και πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες….

Διαβάστε όλο το άρθρο