Απειλούν ελεγκτές οξύθυμοι εργοδότες, τι συνέβη σε fast food

Αμόκ έπαθε εργοδότης και ιδιοκτήτης καταστήματος γρήγορου φαγητού στην παραλία του Ρεθύμνου, όταν τον επισκέφτηκαν επιθεωρητές Εργασίας από την Αθήνα, με τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, και του ζήτησαν τα στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση των εργαζομένων του. Αντί να συνεργαστεί, δημιούργησε αναστάτωση και έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους ελεγκτές ότι, αν δεν τον αφήσουν ήσυχο και εάν δε φύγουν, θα τους κλειδώσει μέσα στο κατάστημα, αφού ήδη είχε «πετάξει» έξω τους πελάτες αλλά και τους εργαζόμενους.

Το περιστατικό αυτό περιέγραψε στηn εφημερίδα «Νέα Κρήτη»  ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης, που έδωσε στη δημοσιότητα και σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε η συνδρομή και η προστασία της Αστυνομίας, αφού από το συγκεκριμένο εργοδότη φάνηκαν διαθέσεις απειλητικές ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των μελών του κλιμακίου!

 

Απειλές και επεισόδια

Οι έλεγχοι διεξήχθησαν τις τελευταίες δύο μέρες στο Ρέθυμνο και, μετά το εν λόγω περιστατικό, στο κλιμάκιο μετείχαν και αστυνομικοί για να προστατεύσουν τους ελεγκτές από τους «οξύθυμους» εργοδότες. «Όταν μπήκαμε μέσα, ο εργοδότης άρχισε να μας λέει ότι θα κλείσει το μαγαζί και διώξει τους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες. Πράγματι αυτό έκανε και μάλιστα ένας τουρίστας τού ζήτησε να αφήσει χρόνο στη γυναίκα του που εκείνη τη στιγμή ήταν στην τουαλέτα, προκειμένου να βγει για να μην την κλειδώσει μέσα. Στη συνέχεια, αφού τους έβγαλε όλους έξω, πήγε να κατεβάσει τα ρολά απειλώντας μας ότι θα μας κλείσει μέσα. Εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια της Αστυνομίας και μάλιστα πήγαμε στην Αστυνομία, όπου και συντάχτηκε το δελτίο για την ανασφάλιστη εργασία και το πρόστιμο σε βάρος του συγκεκριμένου εργοδότη», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Ν.Κ.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.

Στο ερώτημά μας μπαίνοντας στο κατάστημα τι πρόλαβαν και διαπίστωσαν, ώστε στη συνέχεια να επιβληθεί το πρόστιμο στο συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο συνδικαλιστής μάς είπε: «Είδαμε αρχικά έναν Αλβανό που μάζευε σκουπίδια. Και ισχυρίστηκε ότι δε δουλεύει εκεί, απλά βοηθούσε τον ιδιοκτήτη επειδή ήταν φίλοι. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι δε μας έδιναν τα ονόματά τους. Και με μεγάλη δυσκολία μια κοπέλα μάς έδωσε το όνομά της. Εμείς ψάξαμε στην κατάσταση των υπαλλήλων και το όνομα αυτό δεν υπήρχε πουθενά»…

Οι επιθεωρητές Εργασίας με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου έκαναν έλεγχο και στο διπλανό κατάστημα, όπου διαπίστωσαν επίσης παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αφού μία εργαζόμενη εργαζόταν με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας μετά το πέρας του νόμιμου ωραρίου της, ενώ ένας άλλος εργαζόμενος έπρεπε να είχε πάρει ρεπό.

«Δύο καταστήματα ελέγξαμε και βρήκαμε και στις δύο περιπτώσεις παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Δυστυχώς γίνεται χαμός», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Λιολάκης.

 

Η καταγγελία

Πιο αναλυτικά, η χθεσινή καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου αναφέρει τα εξής: «Στις 4 και 5 Ιουλίου 2017 (σ.σ. χθες και προχθές), κλιμάκιο με δύο ειδικούς επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από την Αθήνα, σε συνεργασία με το Κέντρο μας, διενήργησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις του νομού για την εφαρμογή της τήρησης αμοιβής και αδήλωτης υποκρυπτόμενης («μαύρης») ανασφάλιστης εργασίας.

Δυστυχώς οι φόβοι του Κέντρου μας επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Όχι μόνο βρέθηκε σωρεία παραβάσεων, αλλά και σε μία περίπτωση απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα του κλιμακίου μας, κάτι που μας ανάγκασε να προσφύγουμε στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του ειδικού φύλλου ελέγχου. Καταγγείλαμε το γεγονός και ζητήσαμε και μας δόθηκε η συνδρομή τους στους επόμενους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν.

Καταγγέλλουμε το παραπάνω περιστατικό και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και κανένας τραμπούκος δε θα μας σταματήσει.

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου θέλει να ευχαριστήσει τους ειδικούς επιθεωρητές που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο νομό μας, για το σθένος και την αυτοθυσία που επιδεικνύουν καθημερινά, προκειμένου να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν οι παραβάσεις στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και εκμεταλλεύονται τη σημερινή κρίση στο βωμό του κέρδους σε βάρος των εργαζομένων που πιέζονται να δέχονται μισθούς πείνας και ανασφάλιστης εργασίας με το φόβο της ανεργίας.

Καλούμε την Πολιτεία να συνεχίσει τους ελέγχους για την καταπολέμηση της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας».

http://www.neakriti.gr/