Από την Κρήτη στην Κω οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στα Παξιμάδια

Σε πλοίο για την Κω επιβιβάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες που κρατούνταν στο χώρο του λιμεναρχείου Ρεθύμνου Νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν με κλούβα της αστυνομίας στο Ηράκλειο και από κει μπήκαν στο πλοίο.

“Πέπλο” μυστικότητας καλύπτει την επιχείρηση αφού ούτε οι δικηγόροι που παρακολουθούν την υπόθεση δεν έχουν ενημερωθεί από την αστυνομία.   Στο μεταξύ αίτημα για παροχή ασύλου στη χώρα μας υπέβαλαν χθες οι 38 από τους 44 πρόσφυγες. Πρόκειται για 31 ενήλικες οι οποίοι συνοδεύουν 7 παιδιά (μικρά και έφηβους).

Στέλεχος του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, ήρθε χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο και τους εξήγησε τις διαδικασίες υποβολής του αιτήματος. Νωρίτερα από τις αστυνομικές αρχές τους επιδόθηκαν τα έγγραφα διοικητικής απέλασης, μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, και τους δόθηκαν τα έγγραφα- δηλώσεις αίτησης ασύλου για όσους έχουν τη βούληση να ζητήσουν.
Αποφάσισαν οι περισσότεροι να υποβάλουν αίτημα για άσυλο και υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα παροχής ασύλου καθιστά ανίσχυρα τα έγγραφα διοικητικής απέλασης που τους επιδόθηκαν.
Οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει στη συνέχεια να αναρτήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της διεύθυνσης αλλοδαπών τις αιτήσεις.
Το Γραφείο ακολούθως πρέπει να εξετάσει τις αιτήσεις και να ορίσει ραντεβού για τον καθένα ξεχωριστά.
Όσοι δεν έκαναν αίτηση για άσυλο, σύμφωνα με πληροφορίες προτιμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επαναπροώθησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης για το οποίο ενημερώθηκαν από στελέχη του Οργανισμού τις προηγούμενες ημέρες.
Ζήτημα επίσης υπάρχει με τις δυο οικογένειες που ζητούν επανένωση. Οι σύζυγοι δύο εκ των γυναικών που περιλαμβάνονται στους 44 πρόσφυγες έχουν εδώ και μέρες έρθει από τη Βρετανία όπου ζουν νόμιμα, ζητούν να αφεθούν ελεύθερες και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της επανένωσης. Μέχρι και χθες αυτό δεν είχε γίνει.

Στη μια περίπτωση έχει κατατεθεί από δικηγόρο του Ρεθύμνου αίτημα αντίρρησης για να αρθεί η κράτηση της γυναίκας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα.

Πηγή

goodnet.gr