Βάζουν καγκελόπορτες στο αίθριο της Λότζια-Για την προστασία του μνημείου από τις φθορές (pics)

Μεγάλες πόρτες από κάγκελα σχεδιάζει να τοποθετήσει ο Δήμος Ηρακλείου στις τρεις εισόδους του εμβληματικού κτιρίου της Λότζια, προκειμένου να προστατευτεί από τις αλλεπάλληλες επιδρομές βανδαλισμού που καταγράφονται ανά τακτά διαστήματα.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η περιφρούρηση του μνημείου που εδώ και δεκαετίες στεγάζει τις πιο νευραλγικές λειτουργίες του Δήμου, και παράλληλα αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς της ιστορικής διαδρομής της εξέλιξης της πόλης. Τα κάγκελα θα τοποθετηθούν με σκοπό να περιφρουρηθεί ο αίθριος χώρος που αναπτύσσεται κατά μήκος της 25ης Αυγούστου και της Αγίου Τίτου στον οποίο σημειώνονται αλλεπάλληλες φθορές, όπως σπάσιμο και ραγίσματα μαρμάρων, φθορές με χρώματα κ.α.., που παρά τις εκκλήσεις που γίνονται δε λένε να σταματήσουν.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης, «το σχέδιο που έχουμε διαμορφώσει ως δημοτική αρχή, είναι να κλείσουν μόνο οι είσοδοι και όχι και τα παράθυρα του αίθριου χώρου του κτιρίου, για να μη μετατραπεί ο χώρος σε φρούριο και αποκτήσει μια εικόνα που ούτε θέλουμε ούτε πρέπει να έχει το κτίριο της Λότζια. Θα τοποθετηθούν μεγάλες πόρτες με κάγκελα που θα αποκλείουν τις τρεις κεντρικές εισόδους του κτιρίου οι οποίες θα παραμένουν ανοικτές τις ώρες λειτουργίας και θα κλειδώνουν τις υπόλοιπες. Θέλουμε να δώσουμε τον τόνο και να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της προστασίας του κτιρίου, αφού κάποιοι προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί την τεράστια ιστορική αξία του και επιμένουν να προκαλούν καταστροφές στο εσωτερικό του». Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι σε όσους εντοπιστούν να προκαλούν φθορές στο κτίριο, θα χρεωθούν βαρύτατα πρόστιμα τα οποία έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καγκελένιες πόρτες σχεδιάστηκαν με βάση τα ειδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, ώστε να είναι προσαρμοσμένα στη γενικότερη αισθητική του χώρου. Τα σχέδια οδηγήθηκαν στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά δεν εγκρίθηκαν. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, μετά την εξέλιξη αυτή ο Δήμος κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο δίδοντας το πράσινο φως για την τοποθέτηση τους, που θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εφημεριδα «ΠΑΤΡΙΣ»