Δε … σηκώνει αύξηση της τουριστικής κίνησης, το Ηράκλειο

Με αυξημένη κίνηση «ανοίγει» η εφετινή τουριστική σεζόν αλλά τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι περιορισμένα, λόγω της δυναμικότητας και της διαρροής σε «γκρίζα» κρεβάτια χάρη στις προκρατήσεις, με προορισμούς να πιάνουν «ταβάνι» στην αιχμή

Με προσδοκίες ότι η αυξημένη κίνηση θα φέρει και τις πολυπόθητες εισπράξεις ξεκινά η θερινή σεζόν η οποία θα κορυφωθεί μεταξύ Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το πτητικό πρόγραμμα των tour operators θα είναι σε πλήρη εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου και μετά, ενώ όλα τα καταλύματα είναι πλέον ανοιχτά.

Σε βασικούς προορισμούς όμως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι περιορισμένα, μιας και αγγίζουν τα όρια της δυναμικότητάς τους το τρίμηνο της θερινής αιχμής, ενώ εμφανής είναι και η διαρροή σε «γκρίζα» κρεβάτια.

Υλοποιώντας το μοντέλο του 12μηνου προορισμού και με μεγάλη προσέλευση από την ασιατική αγορά, τον Απρίλιο η Σαντορίνη είχε αύξηση 32% σε αφίξεις. «Για τους ξενοδόχους όμως η κίνηση θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα καθώς είναι πάρα πολλά τα κρεβάτια που μισθώνονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες» (π.χ. Airbnb) λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Μανόλης Καραμολέγκος. Οπως εκτιμά: «Ξεπερνούν τις 10.000. Ετσι όποια αύξηση σε αφίξεις θα απορροφηθεί από αυτά».

Η Ρόδος «εφέτος έχει πολύ υψηλές προκρατήσεις» λέει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου «οι οποίες έγιναν με έκπτωση αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο ήταν στις last minute κρατήσεις του 2016». Ο προορισμός κατέγραψε αύξηση στις αφίξεις κατά 30,9% τον Απρίλιο. Οι πρώτοι τρεις μήνες ωστόσο ήταν αρνητικοί με μεγάλα ποσοστά σε σχέση με πέρυσι (πτώση 98% τον Ιανουάριο, 79,8% τον Φεβρουάριο και 61,7% τον Μάρτιο).

Ανοδική αλλά χωρίς άλλα περιθώρια ανάπτυξης είναι η κίνηση και στο Ηράκλειο. «Υπάρχει μια αύξηση της κίνησης που κυμαίνεται στο 10%» λέει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. Παρότι η περίοδος εξελίσσεται καλά, ο ίδιος εκτιμά ότι «από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στη δυναμικότητα». Αναφερόμενος στα έσοδα, ο κ. Χαλκιαδάκης αναμένει ότι θα κινηθούν θετικά αλλά σε μικρό ποσοστό 3%-4%, εξαιτίας των πολλών προκρατήσεων που έγιναν στην αρχή της χρονιάς, ενώ προσδοκά μια διεύρυνση της σεζόν «για λίγο μέσα στον Νοέμβριο».

«Η κίνηση είναι αυξημένη χάρη στις προκρατήσεις αλλά οι τιμές στα συμβόλαια των tour operators έχουν πολύ μικρές αυξήσεις και η ποιότητα του κόσμου είναι πολύ μέτρια» δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη. Η Ζάκυνθος είχε αύξηση αφίξεων 46,1% τον Απρίλιο.

Πηγή

ΤΟ ΒΗΜΑ