Κινδυνεύει με κατάρρευση ο Προμαχώνας Αγίου Δημητρίου Κτίστηκε το 1601

Το ενετικό μνημείο είχε υποστεί καταστροφές επί τουρκοκρατίας και γερμανικής κατοχής – Μεγάλη αμέλεια των αρμόδιων αρχών

Το νέο γκρέμισμα του Προμαχώνα στη νοτιοδυτική πλευρά την Τρίτη σηματοδοτεί τον μεγάλο κίνδυνο πτώσης ολόκληρου του μνημείου. Τετρακόσια δέκα έξι χρόνια πέρασαν από την ολοκλήρωση του ενετικού μνημείου το 1601 στην πόλη μας από τον Moro με την επωνυμία “Προμαχώνας Αγίου Δημητρίου”, σύμφωνα με δήλωση, του για πολλά χρόνια προϊσταμένου της αρχαιολογίας βυζαντινών αρχαιοτήτων και επικεφαλής στα μετέπειτα χρόνια του γραφείου τειχών, Μιχαήλ Ανδριανάκη.

Οι ζημιές του μνημείου επί Τουρκοκρατίας, αλλά και στη Γερμανική κατοχή ήταν πολλές αλλά με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν και σαν να μην έφτανε αυτή η “εγκληματική” ανευθυνότητα συνεχίστηκε η αδιαφορία των αρμοδίων. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η μέριμνα της Υπηρεσίας, κυρίως, επί των ημερών του προαναφερόμενου αρχαιολόγου με αναγκαίες επεμβάσεις.

Το πρόσφατο όπως και το σημερινό γκρέμισμα αφορούσε και τμήματα που είχαν κτιστεί ξανά μετά από φθορά που είχε προκληθεί προφανώς πάλι από κακοκαιρία.

Για την ανάγκη επεμβάσεων σε αυτό το ενετικό μνημείο έχουμε αναφερθεί τόσο τον Νοέμβριο του 2011 όσο και πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό πέρα από μια πρόχειρη αντιαισθητική τσιμεντόστρωση του παλιού φθαρμένου πλακόστρωτου δρόμου από την νοτιοανατολική πλευρά για την κορυφή.

Ότι, όμως, δεν έγινε στο παρελθόν επιβάλλεται να γίνει τώρα που οι ζημιές είναι μεγάλες με πρόβλεψη ακόμα για τα ύδατα των βροχών της πλατείας στο “Τρουλί”, όπως λέγεται και διαφορετικά από την τοπική κοινωνία ο προμαχώνας, με σωλήνες διαφυγής των νερών πριν κτιστεί το γκρεμισμένο τμήμα με επί πλέον πρόβλεψη και για ακάθαρτα ύδατα μελλοντικής τουριστικής επιχείρησης στην κορυφή.

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, άγνωστα άτομα ασέβησαν πάνω στο κυκλικό τείχος και όχι μόνο με διάφορες μουτζούρες. Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε δείχνουν την αδιαφορία των υπευθύνων να τις καθαρίσουν και να κόψουν τα δένδρα που έχουν φυτρώσει σε διάφορα σημεία του κυκλικού τείχους, αλλά και την παραμονή της διπλής ονομασίας που έχουν δώσει στη νότια οδό. Να σημειωθεί ότι η οδός αυτή όταν διανοίχθηκε από το δεύτερο Δημοτικό Σχολείο ως την οδό Χάληδων εξασθένησε τον προμαχώνα αφού η αρχική χωμάτινη γη ήταν συνεχόμενη της αυλής του σχολείου.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr