Με «Καλυβιανό Στιφάδο» νίκησαν στο 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 το πρωί στο κέντρο «Οι Κουρήτες» στο Γάζι. Νικητές της διοργάνωσης για πρώτη φορά ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων Μονοφατσίου, με το Καλυβιανό Στιφάδο. Το πιάτο είχε σαν βασικά συστατικά αμανίτους (κρητικό μανιτάρι) και κρεμμύδια, σβησμένα με λευκό κρασί. Μια νηστίσιμη συνταγή που η γεύση της επικράτησε στον ουρανίσκο των κριτών.

17016793_10211982624111779_2237199780611016240_o.jpg
17038787_1011247175674694_8962865844194502433_o.jpg
17098658_1422109037848986_5851589126744763103_n.jpg
fullsizerender1.jpg

Η Έφη Καλαιτζάκη μία από της μαγείρισσες της συνταγής στο φετινό φεστιβάλ, εξέφρασε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και το ekriti.gr την ικανοποίηση όλης της ομάδας για την νίκη. «Ήταν μια ομαδική προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία. Η αγάπη για τον τόπο μας και τα κρητικά προϊόντα μας οδήγησαν στην επιλογή  της συνταγής, που αποδείχθηκε τελικά νικηφόρα. Για πρώτη φορά ο σύλλογος μας πήρε το βραβείο και είμαστε περήφανοι».

17122076_1342771692479613_2029416666_o.jpg
17103251_1422108641182359_3051845721641976334_n.jpg
17155192_1422108974515659_2456905758676186096_n.jpg

Δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, καλεσμένοι σύλλογοι από την Σίφνο  και  την Ήπειρο,  η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και ο σύλλογος Αποστολιανών Πεδιάδος με την πρόεδρος του συλλόγου Λένα Ηγουμενάκη  που συνδιοργάνωσαν με την Περιφέρειας Κρήτης, το φεστιβάλ παρουσίασαν ένα άρτιο και επαγγελματικό από όλες τις απόψεις αποτέλεσμα με εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

fullsizerender2.jpg
fullsizerender.jpg
fullsizerender6.jpg
img_4540.jpg

«Κύριος στόχος μας είναι να συλλέξουμε παλιές ξεχασμένες συνταγές, που μας μεγάλωσαν, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις διασώσουμε και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές» δήλωσε η κα Ηγουμενάκη για το φεστιβάλ.

fullsizerender6.jpg
fullsizerender5.jpg
fullsizerender4.jpg
fullsizerender3.jpg
fullsizerender2.jpg
fullsizerender1.jpg
fullsizerender.jpg
img_4540.jpg

Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις , όπως:
• Ομιλία από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για τις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες κρασιού
• Παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας.
• Μουσικά ακούσματα από το Νεκτάριο Σαμόλη
• Παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο “Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης“.

fullsizerender4.jpg

 

fullsizerender5.jpg

Ενώ για τους μικρούς επισκέπτες της εκδήλωσης μια χαρούμενη «Παιδική γωνίτσα’’ από «Τα Μελισσάκια μας» και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας Τσαλικάκι, τους περίμενε να φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές , όπως το παλιό έθιμο κουλουράκι «Της κυρά Σαρακοστής».

Ρεπορτάζ/ φωτογραφίες Μάρα Μπέκα

.ekriti.