Με λυγμούς ο Περιφερειάρχης, οι συνεργάτες της και οι δικοί της αποχαιρέτησαν τη Βιργινία (pics)

«Λύγισαν» όλοι μη μπορώντας να αντέξουν στη διάρκεια του αποχαιρετισμού της Βιργινίας Μανασάκη και ξέσπασαν σε λυγμούς από την οδύνη.

Από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ως τους οικείους της, τους συνεργάτες και τον κόσμο που είχε συρρεύσει στον Αγιο Τίτο και ακολούθησε τη σορό της Βιργινίας ως την τελευταία της κατοικία, το Νέο Κοιμητήριο, όλοι δάκρυσαν, μην μπορώντας να πιστέψουν πως αυτή η νέα και δυναμική γυναίκα, «έφυγε» τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Συγκινητικές στιγμές καταγράφηκαν τόσο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου τελέστηκε η Νεκρώσιμος Ακολουθία, όσο και στην πομπή από την εκκλησία ως την Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικά έξω από το κτίριο της Περιφέρφειας όλοι λύγισαν όταν ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης μαζί με τα παιδιά της εκλιπούσας και το σύζυγο της ανέβηκαν ως το γραφείο της. Εκεί ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε πως το γραφείο θα παραμείνει ανέπαφο, ως την ημέρα που θα ολοκληρωθεί η θητεία της τωρινής Περιφερειακής Αρχής. Ενώ με το τέλος της θητείας θα παραδοθούν όλα τα πράγματα της Βιργινίας στην οικογένεια της.

«Λύγισαν» όλοι…

Κανείς δεν άντεξε όταν έφτασε η ώρα των επικηδειων λόγων. Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης μάλιστα κάποια στιγμή διερωτήθηκε: «Και τώρα Βιργινία τι γίνεται; Μπορούμε άραγε να αποχαιρετιστούμε;

Αρκεί μήπως να συμπαρασταθούμε στη λαβωμένη οικογένειά σου και να σε αφήσουμε στη μέριμνα του ιστορικού χρόνου και στην ελπίδα της επόμενης συνάντησής μας;».

Ιδιαίτερα φορτισμένα ήταν τα λόγια που βγήκαν από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, αλλά και τον κουμπάρο και φίλο της, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη, ο οποίος μάλιστα δεν μπορούσε να ολοκληρώσει όσα ήθελε να πει.

Το λόγο πήραν επίσης μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο γραμματέας τη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο κ. Γιάννης Κουράκης αλλά και ο Δήμαρχος Φαιστού κ Γώργος Αρμουτακης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο όσων ειπώθηκαν, ο Περιφερειάρχης Κρήτης επισήμανε και την πρόθεση για τη στήριξη της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται από το προσωπικό προς την κοινωνία

Διαβάστε τον επικήδειο του Σταύρου Αρναουτάκη: 

«Αγαπημένη μας Βιργινία,

Κανείς από εμάς δεν έχει προετοιμαστεί για αυτή τη μέρα.

Κανείς από εμάς που σε γνωρίσαμε, που συνεργαστήκαμε μαζί σου, που σε αγαπήσαμε, δεν περίμενε ότι θα έρθει αυτή η ώρα.

Η ώρα του αποχαιρετισμού, η ώρα που όλα γίνονται ασθενέστερα και από τη σκιά, που όλα γίνονται απατηλότερα και από τα όνειρα.

Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος σου Βιργινία είναι τεράστιο.

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα αποφεύγαμε στην Περιφέρεια κάθε συζήτηση για κάτι τόσο δυσβάστακτο.

Παίρναμε δύναμη από τη δύναμή σου, αντλούσαμε ενέργεια από τη δική σου ενέργεια. Κάναμε υπομονή και ελπίζαμε, όπως άλλωστε έκαναν οι δικοί σου άνθρωποι τους τελευταίους μήνες.

Μέσα στο σύντομο αλλά τόσο δημιουργικό σου ταξίδι σ’ αυτόν τον κόσμο εκπλήρωσες με επιτυχία την αποστολή σου.

Κατάφερες να γίνεις μια σπουδαία επιστήμονας, μια εξαίρετη μηχανικός. Έγινες μια άριστη σύζυγος δίπλα στο Γιώργο. Προσέφερες απλόχερα αγάπη στους δυο σου γιους, τον Εμμανουήλ και το Νικόλα.

Παρέμεινες πάντα δίπλα στους αγαπημένους σου γονείς τον Μανώλη και τη Χρυσούλα και βέβαια ήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα στα αδέρφια σου το Γιώργο και την Ισμήνη.

Όλοι αυτοί από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν ο χρόνος σταμάτησε στη Θεσσαλονίκη, αδυνατούν να πιστέψουν πως η Βιργινία τους δεν τα κατάφερε.

Αγαπημένη συνεργάτιδα και φίλη,

Έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη μέρα που ήρθες στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου ως νέα μηχανικός.

Γρήγορα απέδειξες σε όλους μας ότι η πορεία σου θα είναι σπουδαία.

Λίγο αργότερα επισφραγίσαμε τις φιλικές και οικογενειακές μας σχέσεις στη βάφτιση του μικρού σου γιου.

Το 2010 όταν εκλέχθηκες στις πρώτες θέσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ένας νέος κύκλος δημιουργίας άνοιξε για ολόκληρη την Κρήτη.

Μέσα από τα νέα σου καθήκοντα για την ενέργεια και τη βιομηχανία, ως Αντιπεριφερειάρχης, η αγωνία σου για τα μεγάλα ζητήματα της Κρήτης ήταν διάχυτη.

Είναι η άλλη όψη της δικής σου δωρεάς. Της δική σου προσφοράς στα πράγματα, ακόμα και σήμερα που δεν πρόλαβες να δεις την πλήρη δικαίωση των επιλογών σου. Ελάχιστοι άνθρωποι, Βιργινία, πίστεψέ με, ξέρουν τόσο καλά, όσο εσύ τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Για αυτό ο λόγος σου ήταν και θα είναι πλέον πάντα θεσμικός.

Παρεμβατικός αλλά όχι συγκυριακός. Επιστημονικός αλλά όχι ουδέτερος.  Πολιτικός αλλά όχι πολιτικά σκόπιμος και υστερόβουλος.

Διδακτικός αλλά όχι επιδεικτικός. Αυτή η ανεπανάληπτη ισορροπία και σύνθεση είναι Βιργινία, η αύρα που άφηνες στις πολιτικές σου παρεμβάσεις, στις εισηγήσεις στου στο Περιφερειακό Συμβούλιο,

στις προσωπικές σου συνομιλίες.

Είχες το σπάνιο πλεονέκτημα Βιργινία να έχεις ζήσει πολλές ζωές μέσα σε τόσο λίγα χρόνια.

Να έχεις μπει οριστικά και αμετάκλητα στο μυαλό και την ψυχή πολλών ανθρώπων.

Να έχεις σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη, σε πολλούς τομείς.

Και τώρα Βιργινία τι γίνεται;

Μπορούμε άραγε να αποχαιρετιστούμε;

Αρκεί μήπως να συμπαρασταθούμε στη λαβωμένη οικογένειά σου και να σε αφήσουμε στη μέριμνα του ιστορικού χρόνου και στην ελπίδα της επόμενης συνάντησής μας;

Εσύ είσαι ασφαλής πια.

Η φυσική σου σιωπή θα αναδεικνύει διαρκώς το μέγεθος του έργου και της προσωπικότητάς σου, το εύρος των αισθημάτων σου και το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής σου.

Εμείς όμως; Εμείς στην Περιφέρεια Κρήτης χάσαμε μεγάλο μέρος  από την Ενέργεια που μας έδινες.

Σε ευχαριστούμε για αυτό και μας συγχωρείς, γιατί ακόμη και τώρα μας διαφεύγει όλο το μέγεθος σου.

Και τώρα μόνη και γαλήνια, είμαι βέβαιος πως θα βρεις μια χαραμάδα φως στο συννεφιασμένο ουρανό της Κρήτης, για να περάσεις ψηλά, εκεί που θα βρεις τη θέση που σου ανήκει  για να βλέπεις και να καμαρώνεις γι΄ αυτά που μας άφησες.

Καλό σου ταξίδι!»

http://www.creteplus.gr/