Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Δουκικό Ανάκτορο στο κέντρο του Ηρακλειου

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης τμήματος του ορόφου του Δουκικού Ανακτόρου, που έπεσε την προηγούμενη Τετάρτη.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με ευθύνη του μηχανικού του ιδιοκτήτη του κτίσματος, αφού πρώτα εκδόθηκε πρωτόκολλο άρσης της ετοιμορροπίας από την πολεοδομία το οποίο εγκρίθηκε και από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από την εσωτερική πλευρά του κτηρίου με βάση τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, που επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας για τους διερχόμενους σε όλη τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης των τμημάτων που κατέρρευσαν.

Ωστόσο οι ρυθμοί που εξελίσσονται τα πράγματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι τονίζουν ότι επειδή στο σημείο αυτό λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιταχυνθεί με κάθε τρόπο η διαδικασία της άρσης της ετοιμορροπίας και του συνολικού ελέγχου του συγκροτήματος.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ρασούλης, “αφού απομακρυνθούν τα συντρίμμια της κατάρρευσης θα μπορούμε να έχουμε και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη συνολική κατάσταση που εμφανίζει το κτίριο καθώς θα αποκαλυφθούν και άλλα προβληματικά σημεία του.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα αποτιμηθούν με πολύ μεγάλη προσοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι επικινδυνότητας ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν με πολύ μεγάλη προσοχή διότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους.

Άλλωστε η κατεύθυνση που έχει δοθεί με αυστηρότητα και από το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο σε σχέση με τη διαχείριση του τμήματος του ορόφου που κατέρρευσε αλλά και του συνολικού ελέγχου του κτιρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των τοπικών υπηρεσιών της Αρχαιολογίας αναμένεται να τεθεί εγγράφως η πρόταση της συγκρότησης της επιτροπής του άρθρου 41, προκειμένου να γίνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης του προστατευόμενου συγκροτήματος για να διαπιστωθεί τι άλλο πρέπει να ξηλωθεί και ποια θα πρέπει να είναι η συνολική διαχείρισή του.

Λίλιαν Δαφερμάκη- ΠΑΤΡΙΣ