Οριστικά στα χέρια του δήμου Ηρακλείου το ιστορικό μέγαρο !

Η παραχώρηση του σημαντικού αυτού κτιρίου αποτελεί δικαίωση της προσπάθειας του Δήμου Ηρακλείου να διεκδικεί όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα

Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου περνά και με τη βούλα της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, το σημαντικότερο νεοκλασικό του Ηρακλείου, που αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτούς μάρτυρες της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Πρόκειται για το μέγαρο Κοθρή, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών 25ης Αυγούστου και Επιμενίδου και φέρει τη σφραγίδα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού.

Η παραχώρηση του σημαντικού αυτού κτιρίου αποτελεί δικαίωση της προσπάθειας του Δήμου Ηρακλείου να διεκδικεί όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με σκοπό να τα ενσωματώσει λειτουργικά στον ιστορικό ιστό. Το μέγαρο Κοθρή σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και ως πολυχώρος έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης των εικαστικών τεχνών.

Το τριώροφο διατηρητέο κτίριο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση απαράδεκτης εγκατάλειψης, η οποία προκάλεσε βαρύτατα πλήγματα στη στατική του επάρκεια. Η αποκατάστασή του θα δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια η χρήση του θα δοθεί στον Δήμο Ηρακλείου με σκοπό να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες με πιθανότερη εκδοχή την εγκατάσταση Δημοτικής Πινακοθήκης.

Πηγή

εφημερίδα Πατρις