ΠΗΡΑΝ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΑΤΑ: Μπαράζ διαρρήξεων σε εκκλησίες του δήμου Μινώα

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι απανωτές διαρρήξεις σε εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου από την ίδια όπως εκτιμάται, σπείρα ιερόσυλων δραστών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν πέντε με έξι διαρρήξεις με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι οι εκκλησίες που μπήκαν στο στόχαστρο των δραστών δεν ήταν απομακρυσμένα ξωκλήσια, αλλά οι κεντρικές εκκλησίες σε καθένα από τα χωριά.

Τα απανωτά χτυπήματα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ το τελευταίο κρούσμα ήταν προχθές το βράδυ και έγινε αντιληπτό χθες το πρωί.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαρρήκτες μπήκαν στο εσωτερικό των εκκλησιών με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή λοστούς με τους οποίους παραβίασαν πόρτες ή παράθυρα. Τα χωριά των οποίων οι εκκλησίες παραβιάστηκαν είναι το Αρκαλοχωρι, η Γαρίπα, τα Καστελιανά, το Λευκοχώρι, οι Πούλιες, τα Πραιτώρια και άλλα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι δράστες φαίνεται να αποσκοπούσαν στα παγκάρια, τα οποία επίσης παραβίασαν, ενώ σε κάποιες εκκλησίες, αν και δεν επιχείρησαν να κλέψουν τις εικόνες, έκλεψαν τα τάματα των πιστών.

«Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα ατόμων σε όλες αυτές τις περιπτώσεις» σχολίασε υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, αν και η έρευνα συνεχίζεται». Εκεί που φαίνεται να ποντάρουν οι αστυνομικοί είναι στον εντοπισμό καμερών από σπίτια ή καταστήματα της περιοχής.

Πάντως, η ίδια σπείρα φαίνεται να ευθύνεται και για την κλοπή της εκκλησίας στο Καραβάδω, όπου αν και οι διαρρήκτες επιχείρησαν να κλέψουν την παλιά εικόνα που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.

Κάτοικοι των χωριών όπου σημειώθηκαν οι διαρρήξεις μάς είπαν ότι στις εκκλησίες υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, οι είσοδοι ήταν ασφαλισμένες, όμως το στοιχείο αυτό δεν εμπόδισε τους «ποντικούς», οι οποίοι δεν πτοήθηκαν ούτε και από το γεγονός ότι οι εκκλησίες βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των χωριών.

.patris.gr/