Σταυρός, τα βήματα του Αλέξη Ζορμπά

Σταυρός, Χανιά
Εδώ ακριβώς, στο ίδιο σημείο, δίδαξε στην οικουμένη το συρτάκι ο Αλέξης Ζορμπάς, μέσα από το σώμα και την κίνηση του Άντονι Κουίν, που με τόσο σπάνια αυθεντικότητα τον υποδύθηκε.

Ο Αλέξης Ζορμπάς (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης) , υπαρκτός ήρωας του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, έγινε μεγάλη διεθνής κινηματογραφική επιτυχία από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, που άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας, και ειδικά της Κρήτης στο παγκόσμιο κοινό.

Ποιος είναι ο Αλέξης Ζορμπάς; Ενας ανοιχτόκαρδος άνθρωπος, χαμογελαστός και αισιόδοξος, λίγο αγροίκος, πρώτος στο να ξοδεύει τα λεφτά των άλλων, με το καταφερτζίδικο δαιμόνιο του Έλληνα, αλλά και την τσαπατσουλιά του.
Λέει σοφές κουβέντες, δεν απελπίζεται ποτέ, είναι πολυλογάς, γυναικάς, χορευταράς, εκφράζει τον πόνο και τη χαρά μέσα από το τραγούδι, το χορό, το πιοτό και το σαντούρι του. Προστάτης ανυπεράσπιστων γυναικών, θεωρεί μεγαλύτερη αμαρτία το να μη δώσεις σημασία σε μια γυναίκα που σε θέλει, περιπλανώμενος και τυχοδιώκτης, είναι η ενσάρκωση του μεσογειακού πάθους, δίπλα στον συγκρατημένο Άγγλο διανοούμενο, που τον υποδύθηκε ένας άλλος έξοχος ηθοποιός, ο Αλαν Μπέιτς.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά, αυτός ο μικρός πανέμορφος κόλπος με τα κρυστάλλινα νερά, απολαμβάνει τη διασημότητα του, και τρατάρει με τη γνωστή Κρητική φιλοξενία, δροσερή θάλασσα και καυτή αμμουδιά, τους χιλιάδες θαυμαστές του, που τον επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.

ΥΓ.1: Α, παρεπιπτόντως: Τη χρυσή εποχή του καμακιού, δε θυμάμαι χρονολογίες, πάντως την περασμένη χιλιετία, χορεύοντας κι εγώ τα συρτάκια και τα χασάπικά μου, έριχνα κάτι απίθανα αλλοδαπά, μπουκιά και συχώριο που λένε… Thanks Alexis!!!

ΥΓ.2: 25/7/2011. Ημέρα θανάτου του Μιχάλη Κακογιάννη. Θα πρέπει να γίνει εθνική γιορτή για την Κρήτη. Την Κρήτη που έγινε διάσημη στον κόσμο χάρις στον Κακογιάννη. Ας ρίξουν οι Κρητικοί λίγα φράγκα στην μνήμη του. (Από αυτά που κονομίανε απ΄την πάρτη του δηλαδή)..

http://mycreta.blogspot.gr/