Τελευταίο αντίο στον  Μπότη Θαλασσινό

Απεβίωσε χθες μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, ο Μπότης Θαλασσινός, ενας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του χρωστήρα στην Κρήτη και διεθνούς φήμης ζωγράφος

Η κηδεία του θα γίνει σημερα στις 15.00 από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στη γενέτειρά του Τύλισο Μαλεβιζίου. Η σορός του θα βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό από τη 1 μμ.

Η κηδεία του θα γίνει  δημοτική δαπάνη καθώς στον δήμο Μαλεβιζίου είχε δωρίσει ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του. Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης-φορέων-καλλιτέχνες εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του διακεκριμένου Κρητικού ζωγράφου που όπως λένε μέσα από το έργο και την προσωπικότητα του ανέδειξε την Κρήτη, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στο εξωτερικό.

Ο Μπότης Θαλασσινός δούλευε στο ατελιέ του μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ πριν τέσσερις μήνες είχε παρουσιάσει στο Ρέθυμνο σπάνιους πίνακες του με θεματολογία τη Μάχη της Κρήτης στο πλαίσιο του συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Μπότης Θαλασσινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σε ηλικία 10 ετών βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στο σχολείο. Η διάκριση του αυτή στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική αλλά και άλλες τέχνες.

Ξεκίνησε ως αγιογράφος από πολύ μικρός, κοντά σε δύο σπουδαίους δασκάλους στην Κρήτη.  Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο San Paolo, πεντέμισι χρόνια, στη σχολή καλών τεχνών Associacao Paulista De Belas Artes. Εκεί, θαυμάζοντας τις ωραίες θαλάσσιες ζωγραφιές του, τον ονόμασαν «Ο κουρσάρος της παλέτας».

Μετά πήγε στις ΗΠΑ. Έμεινε εκεί ζωγραφίζοντας 42 χρόνια, με τεράστια εκτίμηση του ταλέντου του από διάσημες προσωπικότητες, όπως τη σύζυγο του τότε προέδρου Jacquelyn Kennedy, τη μετέπειτα Τζάκι Ωνάση, το φίλο του Salvador Dali, τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη και τη διάσημη ηθοποιό σε μιούζικαλ, σύντροφό του, την Barbara Williams. Είχε ζωγραφίσει πορτρέτα διάσημων όπως Jacquelyn Kennedy, John Wayne, Barbara Streisand, τη βασίλισσα της Ισπανίας Άννα Μαρία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και άλλους διάσημους…

Πολλά έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Καλιφόρνια και σε περίπου 40 εκθέσεις στην Ελλάδα. Ο Μπότης Θαλασσινός, είχε  δημιουργήσει στην πατρική του οικεία το Μουσείο του, σε ένα επιβλητικό τριώροφο κτίριο, όπου και φιλοξενούσε τους πίνακές του.

Ο δήμος Μαλεβιζίου θέλοντας να τιμήσει τον σπουδαίο καλλιτέχνη δημιούργησε μια πινακοθήκη προς τιμή του στην Τύλισο ενώ ο ίδιος ο ζωγράφος είχε δωρίσει τα έργα του προκειμένου να εκτίθενται μόνιμα στο χώρο αυτό.