Τις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση για την υποδοχή των προσφύγων στην Κρήτη

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη με πιο πιθανό διάστημα τα μεσα Μαϊου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται μετά και τη σύμβαση μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.  Συμφωνα με πληροφορίες συνολικά έχουν μισθωθεί  125 κατοικίες οι οποίες θα φιλοξενούν μέχρι έξι άτομα η καθεμία.  Μάλιστα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να βγουν οι προκηρύξεις για την ενοικίαση των πρώτων κατοικιών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Πατρις» μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και σε πρακτική βάση το πρόγραμμα για την υποδοχή των προσφύγων που αναμένεται να έρθουν στο Ηράκλειο. Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) που συνεδρίασε στο Μάλεμε Χανίων, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για την εξέλιξη της υπόθεσης της φιλοξενίας των προσφύγων, για τις κυοφορούμενες αλλαγές στον “Καλλικράτη” αλλά και για το θέμα που έχει ανακύψει με τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, αυτό το οποίο τονίσθηκε ήταν ότι αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης της Αναπτυξιακής Κρήτης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα προχωρήσουν οι προκηρύξεις τόσο για την επιλογή των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων, όσο και για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων προκειμένου να διευκολύνει τις συνθήκες προσαρμογής και ένταξης τους στην κοινωνία.

Όπως είναι γνωστό, με βάση και την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, συνολικά στο νησί μας θα φιλοξενηθούν 2.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ. το ενοίκιο των οποίων δεν θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης εναλλακτικά θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες με προοπτική να ενοικιαστούν στο σύ