Τι θα γίνει αν «χτυπήσουν» τη Λ. 25ης Αυγούστου … οι τζιχαντιστές ;

Κάθε χτύπημα των τζιχαντιστών προκαλεί παγκόσμιο σοκ. Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν «πνιγεί» στο αίμα, βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό με τα μέτρα ασφαλείας να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις για την Ελλάδα και την Κρήτη μας είναι καθησυχαστικές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν εντάσσονται στους στόχους αυξημένου κινδύνου για τους τζιχαντιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πέρασμα, και όχι μόνο, το ελληνικό έδαφος. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει και να εφησυχάζουμε.

Ειδικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις Αρχές Ευρωπαϊκών χωρών για την παρακολούθηση υπόπτων, τα ονόματα των οποίων «φιγουράρουν» σε απόρρητες λίστες και παρακολουθούνται οι κινήσεις τους και οι επαφές τους.

Πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι και σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει πολύ καλό πληροφοριακό υλικό και σε συνεργασία με την Αθήνα εκτιμάται ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο ως προς τις κινήσεις ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τις διασυνδέσεις τους με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο και πολύπλοκο κομμάτι με αρκετές ιδιαιτερότητες το οποίο διαφαίνεται να διαχειρίζονται επαρκώς στελέχη της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, έχοντας ήδη αποκτήσει ένα καλό δίκτυο πληροφόρησης.

Το ενδιαφέρον των υπηρεσιών αυτών δεν εστιάζεται μόνο στις κινήσεις υπόπτων ή πιθανών υπόπτων που διαμένουν προσωρινά στην Κρήτη αλλά και σε άτομα που την επισκέπτονται για φαινομενικές διακοπές ή για άλλους λόγους.

Υπό παρακολούθηση βρίσκονται ακόμα και οι κινήσεις ανθρώπων που κατέχουν εξέχουσα θέση στις χώρες τους, με τις Αρχές υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας να καταγράφουν διακριτικά τις επαφές τους.

Τρομοκρατικό χτύπημα στην 25ης Αυγούστου 

Σε δεύτερο επίπεδο η ΕΛΑΣ οφείλει να γνωρίζει τον τρόπο διαχείρισης ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα όσο και αν το απεύχονται όλοι. Πώς εκτιμάται η κατάσταση, ποιες είναι οι διαβαθμίσεις του κινδύνου, πώς ενεργεί η Αστυνομία για να περιοριστεί το αιματοκύλισμα και να συλληφθούν οι τρομοκράτες;

Δεκάδες ήταν τα ερωτήματα και τα ζητήματα που τέθηκαν στην διάρκεια της πολύωρης εκπαίδευσης στελεχών της ΕΛΑΣ στην Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης «Τυφώνας» που παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο παρουσία του υπαρχηγού της ΕΛΑΣ, Αριστείδη Ανδρικόπουλου από ειδική ομάδα της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive το σενάριο για το Ηράκλειο αφορούσε στην πολυσύχναστη 25ης Αυγούστου όπου βαν παρασύρει δεκάδες διερχόμενους τουρίστες και δημότες καθώς και στην διαφυγή δύο ενόπλων με σακίδια.

Το Ηράκλειο είναι η 5η κατά σειρά περιοχή στην οποία παρουσιάζεται η άσκηση Τυφώνας. Η διαδικασία ήταν πολύωρη με «ζωντανή» συμμετοχή των αξιωματικών του νησιού, οι οποίοι την αποτίμησαν ως εξαιρετικά σημαντική καθώς μέσα από τοποθετήσεις και ερωτήσεις που έγιναν, εντοπίστηκαν λάθη και επισημάνθηκαν καίρια ζητήματα για την διαχείριση και αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης.