Τολμάτε να πάτε στο Φαράγγι των Νεκρών, στη Κρήτη;

Επειδή Κρήτη δεν είναι μόνο το Φαράγγι της Σαμαριάς, εμείς, σαν άλλοι Indiana Jones -βλέπε τη σχετική φωτό, όπου η μόνη μας διαφορά με το γνωστό αρχαιολόγο, είναι το ψυγεία κι που κουβαλάμε για την παραλία!- ξεκινήσαμε να εξερευνήσουμε το … Φαράγγι του Ζάκρου ή το Φαράγγι των Νεκρών, ένα μικρό φαράγγι στην ανατολική Κρήτη, περίπου 100 χλμ. απο τον Άγιο Νικόλαο, που ξεκινά λίγο μετά το χωριό Άνω Ζάκρος και καταλήγει στον οικισμό και την παραλία Κάτω Ζάκρος.

faraggi-nekron-crete-alternatrips7

Το φαράγγι είναι όμορφο και βατό, με ευκολοδιάκριτα σημάδια, περνάει κάτω από πλατάνια και τεράστιες πικροδάφνες, που στην Κρήτη τις λένε σφάκες, μας προκάλεσε αρχικά ομολογουμένως μια έντονη ανησυχία λόγω του ονόματός του. Τις όποιες ανησυχίες μας εξάλειψαν οι ντόπιοι, οι οποίοι μας πληροφόρησαν ότι το φαράγγι δεν ονομάστηκε έτσι γιατί οι πεζοπόροι άφησαν τα κόκκαλά τους σε αυτό ή γιατί είναι στοιχειωμένο, αλλά γιατί οι αρχαίοι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές στα απότομα τοιχώματα του φαραγγιού για να θάβουν τους νεκρούς τους, καθώς σίγουρα θα ήταν μεγάλη τιμή για τους νεκρούς να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους αυτοί που τους ανέβαζαν στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού για να τους μεταφέρουν στην τελευταία κατοικία τους! Κοντά στην έξοδο είναι το περίφημο Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου, το μικρότερο από τα τέσσερα μινωικά παλάτια που μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί  (Κνωσός, Φαιστός και Μάλια), που θεωρείται ότι υπήρξε διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, με ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι που συνέδεε τη Μινωική Κρήτη με τα σπουδαία κέντρα της εποχής στην Αφρική και την Ασία.

fargffff

Το μονοπάτι που περνάει μέσα από το φαράγγι και οδηγεί στην Κάτω Ζάκρο είναι το τελευταίο τμήμα από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από την Πυρηναία Όρη στην Ισπανία, διασχίζει τη νότια Μεσόγειο, την Ελλάδα από Βορρά προς Νότο και την Κρήτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά για να καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο.

Αν βρεθείτε στην Κρήτη, μην το φοβηθείτε. Πάτε οπωσδήποτε στο Φαράγγι των Νεκρών, γιατί πολύ απλά τώρα ξέρετε…!

http://alternatrips.gr