«Το Μισό Ηράκλειο Μπορεί Να Γίνει Έρημος Σαχάρα»

Στα άδυτα του πλοίου με τους 410 τόνους εκρηκτικά – Έκδηλη η ανησυχία για την «ωρολογιακή βόμβα» στο λιμάνι του Ηρακλείου (εικόνες – βίντεο)

Το γεγονός ότι η «κινητή βόμβα» του «Andromeda», όπως την χαρακτήρισε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλεί αν μη τι άλλο ένα αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας στους κατοίκους. Και αυτό γιατι τα τελευταία 24ώρα έξω από το λιμεναρχείο Ηρακλείου και σε ελάχιστη αποσταση από την πόλη είναι δεμένο το πλοίο που μετέφερε στα αμπάρια του, μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών με προορισμό την Λιβύη, όπου πιθανότατα θα χρησιμοποιούνταν σε εμπόλεμες ζώνες.

Αν και υπήρξε ήδη κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του «Andromeda», που εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να κινείται ύποπτα στ’ ανοικτά της Κρήτης, παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου έχοντας στο εσωτερικό του ούτε λίγο ούτε πολύ 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών υλών, (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ).

Μπορεί βέβαια να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας όμως ουδείς θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος και όλα αυτά ενώ το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα χθες, στην επίσημη παρουσίαση της επίμαχης υπόθεσης από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το φορτηγό πλοίο μετέφερε τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών στη Λιβύη, την ώρα που τα έγγραφά του ανέφεραν ως προορισμό το… Τζιμπουτί.

«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του οκταμελούς πληρώματος του πλοίου, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Στα άδυτα του πλοίου με τα εκρηκτικά

      

Το «Andromeda», σημαίας Τανζανίας, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού στο λιμάνι του Ηρακλείου την περασμένη Δευτέρα. Νωρίτερα είχε εντοπιστεί να πλέει στ’ ανοικτά του Αγίου Νικολάου. Μετά την καταμέτρηση των συνολικά 29 κοντέινερ που βρίσκονταν πάνω στο καράβι, προέκυψε ότι στο εσωτερικό τους υπήρχαν εκρηκτικές ύλες. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το Λιμενικό, πρόκειται για πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ. Σημειώνεται ότι όλα τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, οι 11 δεξαμενές υγραερίου που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του πλοίου (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί κι ένας Αλβανός) υπέπεσε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης σε αντιφάσεις. Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα από την έρευνα των Αρχών, ο καπετάνιος του «Andromeda» φέρεται να έλαβε εντολή από τον πλοιοκτήτη να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως αναφερόταν στα έγγραφα του πλοίου. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά, καθώς υπάρχει κοινοτική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει «τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή».

Σημειώνεται ότι τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά είχαν φορτωθεί στο πλοίο από το λιμάνι Μερσίν της Τουρκίας. Εξάλλου, ως λιμένας εκφόρτωσης των δεξαμενών υγραερίου, που είχαν φορτωθεί από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, είχε δηλωθεί το Ομάν. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου στις 18 Δεκεμβρίου, δε βρέθηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Όπως αποκαλύπτει το cretapost.gr, η πλοιοκτήτρια εταιρείαςCoasters Maritime εξέδωσε ανακοίνωση, που έφερε την υπογραφή του κ. Θεόδωρου Ρέλλου, αρχιπλοίαρχου και διαχειριστή της εταιρείας.

Σε αυτήν σημειώνει πως το πλοίο τα έκανε όλα νόμιμα, και πως το πλήρωμά του τελικά διώκεται επειδή… έκανε καλά την δουλειά του.

Στη συνέχεια στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το cretapost.gr με τον κ. Ρέλλο, ο διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα λιμάνι όπως επισημαίνει ο ίδιος, κατ’ εξοχήν επιβατικό. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρέλλος τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».

 

Θα απαγγελθούν κατηγορίες

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέλλος σημείωσε ότι το πλήρωμα, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός βρίσκονται υπό κράτηση στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Όπως υπογραμμίζει, η τελευταία επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον καπετάνιο ήταν στη 1:30 τα ξημερώματα και ότι μέχρι στιγμής η κατηγορία που θα τους βαρύνει δεν έχει ακόμη διατυπωθεί.

«Ακούγεται» επισημαίνει «ότι θα τους απαγγείλουν κατηγορίες για παράνομη παράδοση φορτίου στη Λιβύη. Εμείς ως εταιρία έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Η υπόθεση παραμένει σκοτεινή. Ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες στους ναυτικούς που είναι επαγγελματίες, ενώ στην ουσία η εταιρεία έχει πέσει θύμα ναυταπάτης από τους Τούρκους ναυλωτές και φορτωτές».

Πηγή: cretapost.gr, neakriti.gr