Το φίδι στην Αγία Μαρίνα της Βόνης

 

 Επιμέλεια-φωτογραφίες : Βασιλική Παπουτσάκη

 

Στην κάτω δεξιά μεριά του εικονοστασίου στην Αγία Μαρίνα, μπορούμε να δούμε μέσα σ΄ ένα  διάφανο μπουκαλάκι ένα μικρό φίδι, το οποίο διατηρείται σε συντηρητικό υγρό.

Σύμφωνα με την παράδοση, μια άρρωστη τσιγγάνα από τη Θεσσαλονίκη, ήρθε να προσευχηθεί στην Αγία Μαρίνα. Η κοιλιά της ήταν φουσκωμένη και πονούσε. Όταν σταυρώθηκε με το λάδι από το καντήλι της Αγίας, «γέννησε» το φίδι και λευτερώθηκε από τους πόνους της .

DSC_0179

Η σχέση της Αγίας με το φοβερό δράκοντα (φίδι)

Ο διάβολος θέλησε να δοκιμάσει να κάμψει  την Αγία. Πήρε ο ίδιος τη μορφή μεγάλου και φοβερού δράκοντα (φιδιού)  και πρόβαλε ξαφνικά μπροστά της.

Από το στόμα του πετούσε φλόγες, ενώ τα αγριωπά μάτια του λαμπύριζαν απειλητικά και η γλώσσα του ήταν κατακόκκινη.

DSC_0190

Κατευθύνθηκε εναντίον της, άνοιξε το στόμα του απειλητικά, δείχνοντας ότι θέλει να την καταπιεί. Η Αγία επικαλέστηκε το του  Χριστού και  έγινε άφαντος

Ο διάβολος μετασχηματίσθηκε σε άνθρωπο κατάμαυρο με τρομερή άσχημη εμφάνιση σαν μαύρος σκύλος. Η Μαρίνα , τον άρπαξε από τα μαλλιά και μ’ ένα σφυρί , τον χτύπησε δυνατά . Αυτός συνέχισε να την απειλή και αυτή πήρε πάλι θάρρος και δύναμη από το Χριστό , τον άρπαξε από τα μαλλιά της κεφαλής του και τον μαστίγωσε.

Iscreta