Υπόθεση Λεμπιδάκη: Σε 8 έτη μπορεί να είναι «έξω» οι δράστες

Τη μεγαλύτερη υπόθεση μετά τη σύλληψη των μελών της «17 Νοέμβρη» χαρακτήρισε ο Δρ. Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωσταντής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, την επιτυχία εξιχνίασης της απαγωγής Λεμπιδάκης. Για 6 μήνες υπό άκρα μυστικότητα αστυνομικοί εργάστηκαν για να δοθεί τέλος στην ομηρία και τώρα σειρά έχει το ογκώδες έργο της Δικαιοσύνης με τον κ.Παπακωνσταντή να επισημαίνει ότι η πρώτη δίκη μπορεί να γίνει ακόμη και σε 2-3 χρόνια καθώς προφανώς σχηματίζεται δικογραφία εκατοντάδων σελίδων.

Η αρχική ανακούφιση και χαρά των Κρητικών για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, μετατράπηκε ήδη σε προβληματισμό. Κι αυτό γιατί σε πολλές υποθέσεις βιασμών, απαγωγών και φρικτών εγκλημάτων σκληροί κακοποιοί μετά από λίγα χρόνια στη φυλακή, βρίσκονται και πάλι ελεύθεροι! Οπότε διερωτώνται τι θα γίνει με τους συλληφθέντες στην υπόθεση Λεμπιδάκη εφόσον πάντα αποδειχθεί και νομικά η ενοχή τους.

 

«Σε 8 χρόνια μπορεί να είναι ελεύθεροι!»

Το neakriti.gr απευθύνθηκε σε νομικούςπου μας εξήγσαν το ύψος της ποινής σε περιπτώσεις απαγωγών αλλά και τις… ελαφρύνσεις που προβλέπονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου κ.Ροζάκη «η απαγωγή θεωρείται κακούργημα γεγονός που  σημαίνει ότι πάμε σε ένα πλαίσιο ποινής από 10-20 έτη. Ωστόσο η τελική ποινή που εκτίεται εξαρτάται και από τις ευεργετικές διατάξεις. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα όσοι καταδικάζονται μπορεί να εκτίσουν τα 2/5 της ποινής. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιβληθούν τα 20 χρόνια για απαγωγή , υπάρχει πιθανότητα στα 8 χρόνια να είναι έξω εφόσον χρησιμοποιήσουν ευεργετικές διατάξεις .Για παράδειγμα στις φυλακές υπάρχει δυνατότητα οι κρατούμενοι  να βγάλουν μεροκάματο κάνοντας εργασίες και να δείξουν καλή διαγωγή».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ο κ.Ροζάκης επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα να αποφυλακιστούν νωρίτερα κρατούμενοι δίνεται από το νόμο Παρασκευόπουλου και λόγο της αποσυμφόρησης των φυλακών.