Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον Σαίξπηρ – Σήμερα η αδελφοποίηση των Μουσείων

Μια σημαντική στιγμή με έντονο συμβολισμό, αποτελεί η αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη και του Shakespeare Birthplace Trust θα γίνει απόψε στις 7 στη Μυρτιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας… Αγγλία»

Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Νίκος Καζαντζάκης (Από τον Αμλετ στον Οδυσσέα)», το οποίο έχει αναθέσει στον συνθέτη το Μουσείο Καζαντζάκη.

Στη συνέχεια (στις 10.15 μ.μ.) στο αλσύλλιο της Μυρτιάς, ο σκηνοθέτης Γιώργης Τσαμπουράκης δημιουργεί παράσταση-κολάζ όπου ο Καζαντζάκης «συναντά» τον Σέξπιρ.

Απόψε ωστόσο που ξεκινούν οι εκδηλώσεις στον Κούλε του Ηρακλείου (στις 8 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί δημόσια ανάγνωση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας στην Αγγλία», σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ηρακλείου.

Συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής με ασκομαντούρες και γκάιντες θα δοθεί στην πλατεία Καζαντζάκη (στις 9 μ.μ.) και θα εμφανιστεί αμέσως μετά το χοροθέατρο «Τα έξι κύματα»σε σκηνοθεσία – επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσακιρέλη , με θεματικό πυρήνα τα έξι φύλλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία.

Στο Πάρκο Ανεμογιάννη το Σάββατο ( 8.15 μ.μ.) θα  παιχτεί μία δραματοποιημένη παράσταση της «συνάντησης» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τόμας Έλιοτ με θέμα: «Ρήτορες και Κούφιοι Άνθρωποι», σε επιμέλεια Αντώνη Περαντωνάκη, ενώ στην Πλατεία Καζαντζάκη (στις 9.30 μ.μ.) θα γίνει το μουσικό ταξίδι στην Αγγλία, από τον Purcell στους Beatles με  τίτλο: «Από το Μπαρόκ στο Ροκ» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη Χορωδία Νέων Δήμου Ηρακλείου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μίλτου Λογιάδη. Η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου.

Εξάλλου την Κυριακή οι «Noriana», ένα γυναικείο κουαρτέτο, θα κλείσουν το Φεστιβάλ με κέλτικη παραδοσιακή μουσική, παρουσιάζοντας reels, jigs  και polkas καθώς και τραγούδια που αναφέρονται στην αγάπη, τον αποχωρισμό και την ξενιτιά.

Ταυτόχρονα, καθημερινά θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις με αναγνώσεις προβολές και περφόρμανς, και θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας σε ένα παλιό οινοποιείο της Μυρτιάς, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία της Κρήτης με βάση το έργο του Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας στην Αγγλία».

Η σκηνογράφος Άννα Μαχαιριανάκη σχεδίασε και επιμελήθηκε υπαίθριες εικαστικές εγκαταστάσεις στα σοκάκια και στις γειτονιές της Μυρτιάς για επιστροφή στο παρελθόν και όξυνση της μνήμης, ενώ θα διοργανώνονται δράσεις για παιδιά.

Τις εκδηλώσεις παρουσίασαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», Μιχάλης Ταρουδάκης, ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Στέλιος Ματζαπετάκης, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, και ο σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Φασουλάκης.