Τα ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον μελαγχολικό Σεπτέμβρη

Από αυτά που σας έρχονται πρώτα στο νου μέχρι τα πιο… άγνωστα!

Ο Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, συνδέεται για πολλές και πολλούς, με μια μουντή, μελαγχολική διάθεση.

Το καλοκαίρι που σιγά σιγά φεύγει, το τέλος των διακοπών και της ξεγνοιασιάς, η επιστροφή στους αμείλικτους ρυθμούς της καθημερινότητας, η πρωινή και βραδινή ψύχρα και τα πρωτοβρόχια (αν δεν… «μετακομίσουν» για τα Χριστούγεννα!), επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των περισσοτέρων.

Το φθινόπωρο (είτε ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου, είτε στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ημερομηνία της φθινοπωρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο), είναι εδώ…

Λογικό είναι, οι συνθέτες και οι στιχουργοί, να έχουν επηρεαστεί πολύ από τον μήνα αυτό.

Όπως κάναμε σε αντίστοιχο αφιέρωμα για τον Αύγουστο και το φεγγάρι του, θα αναφερθούμε σε ελληνικά τραγούδια που »μιλούν» για τον Σεπτέμβρη.

Ας ξεκινήσουμε, με λίγα λαογραφικά στοιχεία.

Ο Σεπτέμβριος, οφείλει την ονομασία του στο λατινικό septem = επτά, καθώς στο πρώιμο ημερολόγιο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας ήταν ο έβδομος μήνας. Είναι ακόμη γνωστός με τα ονόματα Σταυρίτης και Σταυριάτης  από τη γιορτή του Σταυρού (14/9) καθώς και Τρυγητής,  Τρυγομηνάς και Σποριάρης (από τις αντίστοιχες γεωργικές εργασίες). Πολύ σημαντική θεωρείται  η πρώτη μέρα του (σε άλλα μέρη η τελευταία του Αυγούστου) κατά την οποία άλλοτε έκλεινε το έτος σύμφωνα με τη μέτρηση του χρόνου σε ινδικτιώνες, γι’ αυτό και ονομάζεται κλειδοχρονιά.

Ξεκινάμε τη… μουσική μας περιπλάνηση από ένα τραγούδι των σίξτις που μιλά και για Σεπτέμβρη και για μελαγχολία! Αναφερόμαστε στο »Μελαγχολία του Σεπτέμβρη» που ερμηνεύει ο Τόνι Πινέλι. Πρόκειται για το τραγούδι »Melancolie» του Πεπίνο ντι Κάπρι, με ελληνικούς στίχους (και αρκετά πιστή απόδοση των πρωτότυπων ιταλικών). »Μελαγχολία του Σεπτέμβρη με ρωτάει πότε θα σε δω. Μα η βροχή του Σεπτέμβρη ξέρει πως θα ‘ρθεις ξανά…».

Όσο για τον Τόνι Πινέλι (Tony Pinelli), γεννήθηκε το 1938 στη Φλωρεντία και έκανε σπουδαία καριέρα στη χώρα μας τις δεκαετίες του ’60 (κυρίως) και του ’70. Κυκλοφόρησε άλμπουμ τραγουδώντας… σπαστά ελληνικά ενώ εμφανίστηκε και σε κινηματογραφικές ταινίες!

Ο Τόνι Πινέλι

Μετά τη μικρή παρένθεση για τον Τόνι Πινέλι που σίγουρα ξυπνά πολλές μνήμες στους παλαιότερους, συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας, με το τραγούδι »Θυμήσου το Σεπτέμβρη» (Γιάννης Σπανός – Γιώργος Παπαστεφάνου) ένα από τα ωραιότερα που έχουν γραφτεί γι’ αυτό τον μήνα: »Για μας είν’ ο Σεπτέμβρης καλοκαίρι, η αγάπη σου φωτίζει όλη τη Γη…». Γράφτηκε για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Νόελ Κάουαρντ, που ανέβασε το 1967 ο θίασος Λαμπέτη – Καρρά. Το ακούμε εδώ από τα φωνή του αξέχαστου Κώστα Καρρά, ενώ βέβαια γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ