Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής: «Πρωτόγονο ένστικτο» του Jorn Lier Horst 

 

Γράφει η Βασιλική Μολφέση

 

Πάρα πολύ καλό , με δυνατή υπόθεση και εξαιρετική πλοκή είναι το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Jorn Lier Horst με τίτλο «Πρωτόγονο ένστικτο» που αποτελεί το τρίτο βιβλίο της σειράς Βίλιαμ Βίστιν. Ο Βίγκο Χάνσεν, γείτονας του αστυνομικού Bιλιαν Βίστιν βρίσκεται νεκρός επί τέσσερις μήνες , καθισμένος στην πολυθρόνα του καθιστικού του.

23584550_10204200340525633_738120909_n

Η δημοσιογράφος και κόρη του αστυνομικού, Λίνε , με αφορμή το θάνατό του προσπαθεί να εισχωρήσει στον εσωτερικό του κόσμο κάνοντας έρευνα σε ανθρώπους του παρελθόντος του, για να γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα της σχετικά με την αποξένωση της σημερινής κοινωνίας και τη μοναξιά που βιώνουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Σε ένα αγρόκτημα βρίσκεται επίσης επί τέσσερις μήνες σκεπασμένο με έλατα ένα πτώμα που η αστυνομία καλείται να ερευνήσει σε ποιον ανήκει και να ανακαλύψει το δολοφόνο του . Όταν μάλιστα συνδυάζουν τους δυο αυτούς θανάτους με μια λίστα από εξαφανισμένες γυναίκες σε Αμερική και Σκανδιναβία καταλήγουν σε ένα τρομαχτικό σενάριο επικίνδυνης διαστροφής. Τόσο από την έρευνα της αστυνομίας και του αστυνομικού Βίστιν, όσο και από την έρευνα της Λίνε ξετυλίγεται μια περίπλοκη , γεμάτη αγωνία υπόθεση με συγκλονιστικές αποκαλύψεις , μυστήριο και ανατροπές ως που να αποκαλυφθεί ο δολοφόνος την καίρια στιγμή που προσπαθεί να σκοτώσει το επόμενο θύμα του.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο που διαβάζεται με αγωνία, ένταση, ανεβασμένη την αδρεναλίνη και με απρόσμενο τέλος , με φόντο τα χιονισμένα τοπία της Νορβηγίας και το σκεπασμένο από ομίχλή φιορδ. Οι περιγραφές του συγγραφέα κατά την εξέλιξη της έρευνας πραγματικά κόβουν την ανάσα σαν κινηματογραφική ταινία, τόσο στο ερημικό σπίτι του γείτονα Βίγκο όσο και στα αγροκτήματα της περιοχής και στα μακάβρια ευρήματά τους.

Βασικό συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι , οι άνθρωποι δεν έχουν πια χρόνο να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, επικρατεί έλλειψη επικοινωνίας και ανθρωπιάς στη σύγχρονη κοινωνία και το μόνο που απασχολεί το σημερινό άνθρωπο είναι η ικανοποίηση των υλικών αναγκών χωρίς αληθινή επικοινωνία με τους γύρω. Και μια πρόταση για σκέψη και προβληματισμό: «Ίσως το να μην υπάρχεις ούτε στη σκέψη του άλλου να είναι η μεγαλύτερη μοναξιά».