Το βιβλίο στα χέρια και την άποψη της Βασιλικής:»Το κέντημα του όρκου» της Σίσσυς Θεοφανοπούλου

    Γράφει η Βασιλική Μολφέση 

 

Υπέροχο, συγκλονιστικό και μυστηριώδες είναι το μυθιστόρημα της Σίσσυς Θεοφανοπούλου με τίτλο «Το κέντημα του όρκου». Η συγγραφέας με όμορφη λυρική πένα γεμάτη εικόνες και ήχους της φύσης και της θάλασσας, μεταφέρει τον αναγνώστη στη Σκύρο του 1969, όπου οι κοπέλες έφτιαχναν το «κέντημα του όρκου».

28906783_10204637472453658_406469151_n

Ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια της σκυριανής κεντητικής, το οποίο οι γυναίκες ορκίζονται πως θα κεντήσουν μία μόνο φορά στη ζωή τους, λόγω της δυσκολίας του κι όταν γνωρίσουν τον καλό τους. «Δύσκολο και απαιτητικό το σχέδιο του κεντήματος του όρκου όπως απαιτητική και η ίδια η ζωή που με τις κλωστές της μπερδεύει όνειρα, προσδοκίες, αξιώσεις. Και άλλοτε τις κουβαριάζει δημιουργώντας κόμπους κι άλλοτε τις απλώνει φτιάχνοντας θάλασσες». Έτσι και οι πρωταγωνίστριες της υπόθεσης, δυο πρώτες εξαδέλφες, η Μερσίνη και η Αμέρσα , μοναχοκόρες δυο αφεντάδων του νησιού, όμορφες μα εντελώς διαφορετικές σαν χαρακτήρες, με διαφορετικά όνειρα και σχέδια η καθεμιά και με το μέλλον να τους χαμογελά και να φαίνεται στρωμένο με ροδοπέταλα. Όμως η ζωή και η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι αυτές . Με έναν περίεργο θάνατο κι ένα ατύχημα αλλάζει η ζωή των δυο κοριτσιών, μπλέκοντάς τες σε ένα κουβάρι μυστικών, περίεργων καταστάσεων, ανατροπών με τέλος απρόσμενο και συγκλονιστικό. Ποιος μπλέκει τη μοίρα, ποιος φτιάχνει σατανικά σχέδια και μπερδεύει τις ζωές των πρωταγωνιστών; Έρωτες, κρυφές σχέσεις, συνομωσίες, προδοσίες, πάθη, μυστικά, ψέματα, εκβιασμοί, όλα στο τέλος θα αποκαλυφθούν και ο καθένας θα λάβει ότι του πρέπει, φτάνοντας στη συγχώρεση και στη λύτρωση. Η συγγραφέας μπλέκει τη ζωή των ολοζώντανων ηρώων της με τα έθιμα της Σκύρου, αντικρίζοντας τις μαγικές εικόνες με τις ομορφιές του νησιού, με την απέραντη θάλασσα του Αιγαίου να κεντά τις ακτές , με λογής αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου, τις θαλασσινές σπηλιές, και με το δυνατό νησιώτικο αέρα. Έναν αέρα να παρασέρνει ζωές, της Μερσίνης, της Αμέρσας ,των γονιών τους Ανδρέα και Φρόσως και Μανόλη και Σοφίας, του γιατρού Στεφανή, της φίλης Φαλτάϊνας και του ηθοποιού Φαίδωνα, να δημιουργεί αλλόκοτες και μυστήριες συνθήκες και με την κεντρική ηρωίδα, την Αμέρσα αποφασισμένη και πολεμίστρια του δίκιου της, των χαμένων ονείρων, της αλήθειας και της κλεμμένης της ευτυχίας, να ανακαλύψει το δόλο και την προδοσία .

Το τέλος απρόσμενο και συγκλονιστικό με την νεαρή Φρόσω να δίνει τον επίλογο του βιβλίου λέγοντας: «η ζωή είναι ένα κέντημα, ένας καμβάς, που όσο του φτιάχνεις τα σχέδια με αγάπη, τόσο αυτό σε αφήνει να συνθέτεις, να συνδυάζεις λογής λογής κλωστές, να μπλέκεις χρώματα και να δημιουργείς τους δικούς σου όρκους. Εγώ έχω ορκιστεί ότι θα βοηθώ πάντα τους ανθρώπους που μ΄ έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το δικό μου, διαφορετικό «κέντημα του όρκου».