ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – Σε ποια κρύπτη θα φυλαχθούν

Σε χάρτες θα αποτυπωθούν οι εδαφικές προτάσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά την διαπραγμάτευση για το Κυπριακό που γίνεται στη Γενεύη.

Οι ηγέτες των δύο πλευρών, θα συναντηθούν με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Οι ηγέτες θα παρουσιάσουν τα κριτήρια που θα αποτυπωθούν σε χάρτες οι οποίοι θα κατατεθούν σε κρύπτη που θα ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι χάρτες θα παραμείνουν κλειδωμένοι στην ειδική κρύπτη και δεν θα δημοσιοποιηθούν στην κοινή γνώμη αν δεν υπάρξει συμφωνία γράφει το Αναντολού.

Πάνως, όπως δήλωσε ο κ. Άιντε για πρώτη φορά υπήρξε ανταλλαγή χαρτών από τις ίδιες τις Κυπριακές αντιπροσωπείες. «Υπό αυτή την έννοια η σημερινή μέρα είναι ιστορική. Οι χάρτες είναι βασισμένοι στις συζητήσεις των ηγετών των κοινοτήτων», σημείωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο χάρτης της ε/κ πλευράς όπως διαρρέει από πληροφορίες στη Γενεύη

Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ε/κ πλευρά για να τεθούν υπό τ/κ  σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν
Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ε/κ διοίκηση. Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τ/κ διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ε/κ διοίκηση.

Χάρτη με 29.2% ετοίμασε σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη» η τουρκοκυπριακή πλευρά. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου. Από τη δική της πλευρά, η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία ετοίμασε χάρτη με ποσοστό 28.2% και με αριθμό επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο κ. Χατζηράφτης στους πολιτικούς αρχηγούς.