«Έφτασαν» στην Ελλάδα λουκάνικα που προκαλούν ηπατίτιδα;

Χωρίς να έχει ακόμα κοπάσει ο θόρυβος με τα μολυσμένα αβγά στην Ευρώπη, ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο – αυτή τη φορά στη Μεγάλη Βρετανία – έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Ευρωπαίους καταναλωτές και μάλιστα αυτή τη φορά σε προϊόντα χοιρινού κρέατος.

Χιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος, όπως λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν, από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Oργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΡΗΕ)!

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των εφημερίδων «Times», «Independent» και «The Telegraph», σύμφωνα με την έκθεση του PHE, ο ιός της ηπατίτιδας Ε, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μια αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ενδεικτικά ονόμασαν «Supermarket Χ», συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα δικής της επωνυμίας. Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σημειώνουν τα δημοσιεύματα.

Αν και επισήμως οι Αρχές της Βρετανίας δεν κατονόμασαν την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει τη βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμούς, ωστόσο εκπρόσωπός της δήλωσε στον «Independent» ότι συνεργάζονται στενά με την PHE για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν. Μάλιστα, επικαλέστηκε ότι η έρευνα του PHE είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, σε 60 άτομα που παρουσίασαν τον ιό της ηπατίτιδας και όλοι τους είχαν φάει προϊόντα χοιρινού από τη συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά, όπως είπε, κάτι τέτοιο δε συνδέει οπωσδήποτε τον ιό με τα προϊόντα του χοιρινού κρέατος.

Σύμφωνα με τον PHE, τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010 σε 1.243 το 2016. Στα συμπτώματα της ηπατίτιδας Ε περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και στο θάνατο.

Εκπρόσωπος της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επισήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.

 

Ισχυρό πλήγμα για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας

Παράλληλα, η ιστοσελίδα Foodlog αναφέρει ότι ηπατίτιδα Ε ανιχνεύτηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αβγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

 

«Πρόβλημα η εξάρτησή μας στις εξαγωγές»

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» απευθύνθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό, ο οποίος και καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να είναι σε επαγρύπνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Έχει απαντήσει το υπουργείο ότι αυτά τα προϊόντα δεν έχουν έρθει στη χώρα μας. Όπως με τα αβγά. Παρακολουθούν όμως την κατάσταση. Αλλά μέχρι τώρα αυτού του είδους τα λουκάνικα από την Αγγλία, που προκαλούν την ηπατίτιδα Ε, δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα».

Στο ερώτημά μας όμως αν πρέπει να είμαστε καχύποπτοι ως καταναλωτές, ο Νίκος Κατσαρός απαντάει ως εξής: «Οπωσδήποτε ναι. Διότι εμείς μέχρι τώρα περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων να μας προστατεύσει μέσα από το σύστημα της ιχνιλασιμότητας που διαθέτει. Αλλιώς δεν έχουμε άλλα στοιχεία για να ξέρουμε τι γίνεται»…

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ συμφωνεί μαζί μας, λέγοντας: «Ενώ κάποτε ήμασταν αυτάρκεις στα χοιρινά και εξάγαμε κιόλας και χοιρινά, σήμερα σε ποσοστό πάνω από 40% είναι όλα εισαγόμενα και αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα της κτηνοτροφίας μας»…

Παρακάτω αναφέρει ότι το σύστημα στην Ε.Ε. δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. «Σε αυτές τις χώρες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν υποχείρια των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Δέχονται τα αποτελέσματα των μελετών που γίνονται για λογαριασμό των εταιρειών με χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τις εταιρείες. Και όχι αυτά που πρέπει να αναθέτουμε σε πανεπιστήμια ή ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα. Έτσι οι βιομηχανίες προσπαθούν πάντα στο βωμό του κέρδους να σερβίρουν στην αγορά οτιδήποτε, όπως έγινε με τα αβγά, όπως έγινε με τις διοξίνες, όπως έγινε με τις «τρελές» αγελάδες, με όλα. Οι βιομηχανίες δηλαδή, στο βωμό του κέρδους, είναι ασύδοτες και αδίσταχτες»…

http://www.neakriti.gr/

ΡεπορτάζΧριστόφορος Παπαδάκης