Δεν θα αρθούν στο ορατό μέλλον τα Capital Controls στην Ελλάδα – Παραμένει ο κίνδυνος Grexit

Την επιτυχημένη ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας που οδήγησε στην πλήρη άρση των capital controls, συγκρίνουν οι New York Times με την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στη χώρα μας θα παραμείνουν σε εφαρμογή στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με το Liberal.gr, η επιτυχία της Ισλανδίας στην υλοποίηση της ανάκαμψης βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες της Ελλάδας, η οποία χρησιμοποιεί το ευρώ και δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το δικό της νόμισμα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραπαίει από τη στιγμή που η Αθήνα επέβαλε τα capital controls το 2015, καθώς η χώρα έδειχνε να οδεύει προς την αποχώρηση από το ευρώ.

Κάποιοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, όμως ως επί το πλείστον αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ στο ορατό μέλλον. «Όσο η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σήμερα στο τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας σε επτά χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί υπό το βάρος του χρέους, οι αναλυτές δεν δίνουν πολλές ελπίδες ανάκαμψης».

Στον αντίποδα, η Ισλανδία δεν διέθετε υπερβολικό δημόσιο χρέος, αν και επιχειρήσεις και ιδιώτες χρωστούσαν μεγάλα ποσά μετά την οικονομική κατάρρευση, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί.

Στην Ισλανδία, οι Αρχές υποχρέωσαν τους πιστωτές να αναλάβουν μέρος των ζημιών και μεταξύ άλλων, τα κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης τράπεζες που χρεοκόπησε, της Kaupthing Bank, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις παραγόντων της ισλανδικής αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες, με τα capital controls ήταν δύσκολο να πειστούν οι επενδυτές να φέρουν κεφάλαια στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πήρε μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εποπτείας των τραπεζών και τον περιορισμό των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Οι αρχές επίσης προσπάθησαν να μειώσουν την υπερβολική παρουσία των τραπεζών στην οικονομία δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη άλλων κλάδων, όπως ο τουρισμός, η αλιεία, οι τεχνολογικές start-ups και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με τη φθηνή κορόνα, ο τουρισμός ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από άλλους κλάδους και σήμερα έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ξεπερνώντας την αλιεία και τις τράπεζες.

Με τους επισκέπτες να φτάνουν τα 2 εκατομμύρια το χρόνο, τα έσοδα από τους τουρισμό ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια το 2015, ενώ στον κλάδο αντιστοιχεί το ένα δέκατο των συνολικών θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η ανεργία έχει υποχωρήσει κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2,6%.