Εισαγγελέας για Βατοπαίδι: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Την αθώωση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου πρότεινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η Εισαγγελέας της έδρας, Βασιλική Κρίνα.

Μετά από μία πολύωρη αγόρευση η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε στην αγόρευση της ό,τι κατά την άποψή της δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα για τα οποία βαρύνονται κατηγορόυμενοι ( απιστία, απάτη, ξέπλυμα κλπ) σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν προέκυψε δόλος από την πλευρά των κατηγορουμένων οι οποίοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις.

Ωστόσο, όσον αφορά το θέμα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων η εισαγγελέας εξέφρασε την άποψή της υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα ανήκει στο δημόσιο και όχι στη Μονή αν και όπως είπε αυτό είναι θέμα που θα κριθεί τελικά από τα Αστικά Δικαστήρια.

Οσον αφορά το ρόλο των Μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι οι δυο μοναχοί προσπάθησαν να επηρεάσουν την διοίκηση με στόχο να αποκτήσουν καλύτερα ακίνητα υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέποντας τη συγκρότηση και το επίπεδο των κατηγορουμένων που βρέθηκαν ενώπιον σας πως είναι δυνατόν να δεχτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινήθηκαν από θρησκοληψία επιδιώκοντας να βλάψουν με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο χωρίς οι ίδιοι να έχουν κανένα όφελος; Οι μοναχοί είχαν ακράδαντα την πεποίθηση ότι η λίμνη και η παραλίμνη τους ανήκαν και άλλωστε ακόμη και σήμερα την ίδια πεποίθηση έχουν ,μόνος τους στόχος ήταν να αναστηλώσουν τη Μονή και τα κειμήλια της και γι αυτό το λόγο έπρεπε να έχουν έσοδα. Κατά την γνώμη μου οι πράξεις για τις οποίες βαρύνονται δεν αποδεικνύονται και γι αυτό το λόγο προτείνω να κηρυχθούν ολοι αθώοι».

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση που συγκλόνισε τη δικαιοσύνη αλλά και τον πολιτικό στίβο αναμένεται να εκδοθεί το νέο έτος.

Πηγή: iefimerida.