Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Οι νέοι αλλάζουν τη ζωή τους αρχίζοντας από τη γειτονιά τους

Μέσα από την εκπαίδευσή τους οι νέοι θα καλλιεργήσουν επαγγελματικές και επιχειρησιακές δεξιότητες, δεξιότητες υλοποίησης έργων και σχεδίων στην τοπική κοινότητά τους

Μπορείς να αλλάξεις την πόλη σου αρχίζοντας από τη γειτονιά σου. Αυτός είναι ο στόχος του «You change com» που απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Όπως διευκρινίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του έργου στην Ελλάδα, Γιώργος Στέφας «πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος. Το έργο έχει τρία επίπεδα, στην αρχή κάνουμε μια έρευνα, ανάλυση των αναγκών, το δεύτερο βήμα είναι να στήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα δώσει στους νέους από 18-30 ετών τις δεξιότητες για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τοπικές παρεμβάσεις στην κοινότητά τους και τέλος οι ομάδες εργασίας να περάσουν στη δράση, ώστε να αποτελέσουν πρότυπο για άλλους νέους της περιοχής, επηρεάζοντάς τους θετικά και ενθαρρύνοντάς τους να δραστηριοποιηθούν, δίνοντας λύσεις σε τοπικά προβλήματα»

Οι 15 νέοι από την Ελλάδα που θα σχηματίσουν την ομάδα δράσης θα επιλεγούν από την ΜΚΟ, «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού», η οποία είναι εταίρος του εν λόγω έργου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος ακολουθεί η κατάρτιση των νέων μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 40 ωρών, το οποίο θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της ομάδας κι αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. «Μέσα από την εκπαίδευσή τους οι νέοι θα καλλιεργήσουν επαγγελματικές και επιχειρησιακές δεξιότητες, δεξιότητες υλοποίησης έργων και σχεδίων στην τοπική κοινότητά τους. Τα μαθήματα θα γίνουν στην Αθήνα αλλά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τις συμμετοχές των νέων. Μπορούν να συμμετέχουν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, φτάνει να μπορέσουν να παρακολουθήσουν στην Αθήνα το εκπαιδευτικό σεμινάριο» τονίζει ο κ. Στέφας.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο κάθε νέος, αφού έχει λάβει τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία να επιστρέψει στην κοινότητά του, στην γειτονιά του, να κινητοποιήσει κι άλλους νέους για να προτείνουν λύσεις. «Αυτό που θέλουμε αρχικά να επιτύχουμε είναι να αλλάξουν την φυσιογνωμία της περιοχής τους και να δώσουν λύση σε προβλήματα μικρής κλίμακας. Για παράδειγμα μπορεί να μεταμορφώσουν και να δώσουν ζωή σε ένα εγκαταλειμμένο πάρκο, να οργανώσουν μια εκδήλωση συγκέντρωσης τροφίμων ή ρούχων, να φυτέψουν δεντράκια ή λουλούδια».

Το «You change com» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (EATA) και προβλέπεται να έχει διάρκεια δυο χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ