Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης «Αρμαγεδδών» και ιλαράς στην Ελλάδα – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

 

Ένα ιδιαίτερα επιθετικό στέλεχος του ιού της γρίπης πρόκειται να «χτυπήσει» στην Ευρώπη, τη φετινή χρονιά.

Ο ιός που έχει χαρακτηριστεί ως «Αρμαγεδδών», πλήττει ήδη το νότιο ημισφαίριο , στο οποίο έχουν καταγραφεί κατά 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα, σε σχέση με πέρσι.

Πρόκειται για ένα στέλεχος της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), το οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικό προς τις ευπαθείς ομάδα του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες).

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό όσων ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

«Αυτή την περίοδο, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν για τον ιό της γρίπης, καθώς οι ενδείξεις που έχουμε από το νότιο ημισφαίριο συνηγορούν ότι αναμένεται ένα επιθετικό στέλεχος του ιού. Από την άλλη μεριά, η ιλαρά, η οποία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας αυτήν την εποχή, μπορεί να “ρίξει” το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή και να “κολλήσει” πιο εύκολα τον ιό της γρίπης», αναφέρει.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής επισημαίνει ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα φτάνουν τα 200, αλλά τα πραγματικά περιστατικά είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Όπως σημειώνει ο παιδίατρος, «οι γονείς θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τους κανόνες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, η οποία συστήνει η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνει νωρίτερα, ενώ οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να διερευνήσουν αν έχουν περάσει την ασθένεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Η συνοσηρότητα της ιλαράς με τη γρίπη μας προβληματίζει γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι εξής:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος, από Νευρομυικά νοσήματα.
  • Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια και από αιμοσφαιρινοπάθειες.
  • Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς συμπεριλαμβανομένων αυτών που εχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων και των πασχόντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, Λεχωίδες, Θηλάζουσες.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Οι κλειστοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών η σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
  • Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
  • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των 40kg/m2 .