Νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου: «Θρίλερ» η ονομαστική ψηφοφορία–Ποιοι βουλευτές απειλούν με «αντάρτικo»

Σε «θρίλερ» αναμένεται να εξελιχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, που έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών αντιδράσεων.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που έχουν εκφράσει ανοικτά τις διαφωνίες τους, αναμένεται να βρεθούν υπό στενό κλοιό πιέσεων, ώστε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, για την οποία έχουν εκφράσει τους ισχυρούς προβληματισμούς τους τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκη, Μ. Μπόλαρη, Δ. Γάκη, Ν. Κασιμάτη. Η Γεωργία Γεννιά ήταν η πρώτη που τάχθηκε δημόσια κατά της «διόρθωσης» Κοντονή, την ώρα που ίσως υπάρξει κι άλλη «έκπληξη» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Εν μέσω των αντιδράσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατέθεσε νομοτεχνική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία
δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Πάντως, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ήδη ενδοκυβερνητική ρωγμή, καθώς οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν χθες, δια του εισηγητή τους, ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο τρίτο άρθρο που περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε ενήλικες και ανήλικους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι ακούγεται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής ότι η διάταξη για τα 15 έτη θα «διορθωθεί» ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, θα εισαχθούν κι άλλα κριτήρια, εκτός από την έγκριση ειδικών του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Η στάση των κομμάτων

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Την ίδια ώρα, γρίφο αποτελεί η τελική στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εμφανίζονται διχασμένοι. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από αρκετούς βουλευτές του κόμματος προς τη Φώφη Γεννηματά, ώστε να καταψηφιστεί το άρθρο 3, το οποίο αφορά στην αλλαγή φύλου για ενήλικους και ανήλικους. Οι τελικές αποφάσεις για τη «γραμμή» που θα ακολουθηθεί αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, που θα γίνει σήμερα το πρωί.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το επίμαχο άρθρο 3 για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, θα ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι και θα καταψηφιστεί από ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χρυσή ΑυγήΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, που εξέφρασαν δια των εισηγητών τους τις έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις τους χθες, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

http://www.newsbomb