Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά, μόνο 1.000 επέστρεψαν στην Τουρκία

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δύσκολες συνθήκες στα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, οι προσφυγικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που φεύγουν.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύει η «Καθημερινή» σύμφωνα με τα οποία μέσα σε ένα χρόνο και ειδικότερα από τις 20 Μαρτίου του 2016 έως και τις 4 Απριλίου του 2017 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 30.565 μετανάστες, ενώ μόλις 944 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο ίδιο διάστημα, μόλις 7.220 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα είτε επειδή θεωρούνται ευάλωτοι είτε επειδή εγκρίθηκε το αίτημα ασύλου τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αναμονής για όσους υποβάλλουν προσφυγή για την εξέταση του αιτήματος ασύλου τους σε δεύτερο βαθμό,πρόκειται για μία τακτική στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση, ξεπερνάει και τους έξι μήνες.

Πηγή: iefimerida