Πώς θα σπάσω τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη νιώθουν ότι είναι παγιδευμένοι σε μια κατάσταση την οποία δεν μπορούν να αλλάξουν.

«Η E. ξύπνησε πάλι μεσημέρι. Όλο το βράδυ στριφογύριζε στο κρεβάτι της… Δεν κατάφερε να σηκωθεί νωρίτερα, παρόλο που είχε την πρώτη συνέντευξη για δουλειά μετά από έξι μήνες. Είχε πολύ καιρό και για μια στιγμή σκέφτηκε να βγει να κάνει μια βόλτα στα μαγαζιά. Αμέσως σκέφτηκε «έχω τόσο καιρό να πάω… τι νόημα έχει… δεν θα αλλάξει τίποτα..». Σκέφτηκε να κάνει ένα μπάνιο, αλλά αμέσως το μετάνιωσε «αφού δεν θα βγω από το σπίτι», είπε στον εαυτό της… Άνοιξε την τηλεόραση και ξάπλωσε ξανά. Το τηλέφωνό της χτυπούσε, αλλά εκείνη δεν είχε καμία διάθεση να το απαντήσει.

Ξαφνικά, ένιωσε να βουλιάζει κάτω από ένα τεράστιο βάρος για το οποίο ένιωθε ανήμπορη να κάνει οτιδήποτε.…»

Η συνήθεια της κατάθλιψης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη νιώθουν ότι είναι παγιδευμένοι σε μια κατάσταση την οποία δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτή η πεποίθηση είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που συντηρούν και ενισχύουν την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Η μάχη απέναντι στην κατάθλιψη ξεκινά όταν κανείς κατανοήσει πώς ξεκινά και διατηρείται αυτή η «συνήθεια» της κατάθλιψης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com