DIY EΠΙΠΛΑ: ΠΑΓΚΑΚΙΑ-ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ από ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ

Μια επίσκεψη σεκαταστήματα-πολυκαταστήματα με είδη επίπλωσης για εξωτερικούςχώρους θα σας …πείσει ότι τραπέζια-καθίσματα, ειδικά αν επιθυμείτε να έχουν μια στοιχειώδη ποιότητα και νααντέξουν για παραπάνω από …ένα καλοκαίρι, δεν είναι καθόλου φτηνά σε πολλές δε περιπτώσεις το κόστος τους είναι παράλογαυπερβολικό.
Αν λοιπόν δεν σας απασχολεί το υλικό από το οποίο θα είναι κατασκευασμένο απλά θέλετε ένα παγκάκι-καναπέ για την αυλή, το εξοχικό ή τομπαλκόνι(*) σας, μια πολύ ιδιαίτερη και απλή κατασκευή την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τις αποχρώσεις αλλά και τον βασικό σχεδιασμό-σχήμα της, όπως εσείςθέλετε, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς υλικά που θα «συνδέσετε» μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο.

Για το βασικό μέρος κατασκευής ενός τέτοιου καθίσματος, εκτός από επίπεδους και ανοιχτούς τσιμεντόλιθους (η πιο συχνή τους οικοδομική χρήση είναι για την κατασκευή καμινάδων) που θα βρείτε σε μάντρες με οικοδομικά υλικά, θα χρειαστείτε ξύλινα δοκάρια-σανίδες με πάχος τέτοιο ώστε και να χωρούν μέσα από τις τρύπες που διαθέτουν οι τσιμεντόλιθοι που θα επιλέξετε αλλά και να αντέχουν ωςκάθισμα και ένα συγκολλητικό προϊόν για τσιμέντο (στα καταστήματα με χρώματα θα βρείτε πολλών κατηγοριώντέτοια προϊόντα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλήκόλλα για πλακάκια).

Τοποθετείστε αρχικά τους τσιμεντόλιθους τον έναδίπλα-πάνω στον άλλο για να αποφασίσετε σε ποια ακριβώς διάταξη θα τοποθετηθούν, ανάλογα με τοπλάτος-μήκος-ύψος που θέλετε να έχει το παγκάκι, με το αν επιθυμείτε ή όχι να διαθέτει πλάτη κλπ.

Κολλήστε τους τσιμεντόλιθους μεταξύ τους με όποιο συγκολλητικό προϊόνέχετε επιλέξει, φροντίζονταςνα τηρήσετε πιστά τον χρόνοαναμονής χωρίς να τουςμετακινήσετε ανάλογα με τιςπροδιαγραφές του κάθε προϊόντος έως αυτό να στερεοποιηθεί πλήρως και οι τσιμεντόλιθοι να σταθεροποιηθούν στην θέση τους.

Αν σε αυτό το στάδιοπεράσετε τα δοκάρια μέσα από τις τρύπες, το βασικόμέρος της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί.
Επειδή όμως το γκρι χρώμα των βιομηχανικώντσιμεντόλιθων είναι αρκετά «μουντό» ενώ αναζητώντας ξύλινα δοκάρια για αυτήν την χρήση θα διαπιστώσετε ότι τα απλάνιστακαι άβαφτα ξύλα είναι κατά πολύ οικονομικότερα,  θα χρειαστεί επιπρόσθετα να τρίψετε με γυαλόχαρτο τα ξύλα και να τα περάσετε με ένα βερνίκι εμποτισμού ή και χρώμα και να βάψετε τους τσιμεντόλιθους με ακρυλικό χρώμα για εξωτερικούς χώρους, σε όποια απόχρωση επιθυμείτε.

Τα παγκάκια-καναπέδες αυτού του τύπου, ανάλογα με τον χώρο και την χρήση που πρόκειται να κάνετε, αν δηλαδή θα πρόκειται για ένα από τα βασικά ή «βοηθητικά» καθίσματα σε μια αυλή ή ένα εξοχικό και για να είναι λειτουργικά και άνετα, μπορούν να πλαισιωθούναντίστοιχα είτε με μεγάλα μαξιλάρια-μαξιλάρες που θα καλύπτουν ολόκληρη την κεντρική επιφάνεια όπως και την πλάτη, είτε με μερικά μικρότερα.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου καθίσματος είναι ότι όταν πρόκειται για σπίτια-χώρους που τον χειμώνα είτε δεν κατοικούνται είτε δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, μπορείτε να βγάλετε τα ξύλα και να τα αποθηκεύσετε σε έναν προστατευμένο χώρο, αφήνοντας εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες μόνο τοτσιμεντένιο μέρος τους το οποίο δεν καταπονείται-φθείρεται από αυτές, ενώ ακόμη ένα λειτουργικόυπέρ τους σε σχέση με αντίστοιχα έπιπλα είναι ότι η επίπεδη πάνω πλευρά του τσιμεντόλιθου στοπλαϊνό μέρος κάθε καθίσματος χρησιμοποιείται ταυτόχρονα σαν …τραπεζάκι.

(*) To συνολικό βάρος μιας τέτοιας κατασκευής, ανάλογα βεβαίως και με μέγεθός της είναι λόγω των τσιμεντόλιθιων αρκετάμεγαλύτερο από ένα αντίστοιχο ξύλινο, πλαστικό ή μεταλλικό κάθισμα. Σε περιπτώσεις λοιπόν μπαλκονιών με ιδιαιτερότητες π.χ ξύλινα μπαλκόνια, παλιά σπίτια με προβλήματα στατικότητας κλπ. βεβαιωθείτε ότι το δάπεδο αντέχει χωρίς κανένα πρόβλημα αυτή τηνεπιβάρυνση.

 

http://www.soulouposeto.gr/