Αντα Αναστασάκη: Αν δεν σε βοηθούν η συνέπεια, η εργατικότητα και το προσωπικό σου κύρος δεν μπορεί να σε επικουρήσει κανένα πτυχίο.

 

Συνέντευξη στην Ρίκη Ματαλλιωτάκη


Πασίγνωστη στον χώρο του επιχειρείν στην Κρήτη, για την δυναμικότητα, την εντιμότητα, αλλά και το ενδιαφέρον της για τα κοινά, η Άντα Αναστασάκη διευθύνει εδώ και χρόνια μια απο τις παλαιότερες και πλέον καταξιωμένες επιχειρήσεις στο τουριστικό και ναυτιλιακό χώρο του νησιού, το «Παλαιολόγος TRAVEL», έχει αποδείξει περίτρανα πως «η γυναίκα από τη φύση της είναι καμωμένη για πολλούς ρόλους» στους οποίους η ίδια προσωπικά ανταποκρίνεται επάξια.

 

1 Πόσα χρόνια είσαι γυναίκα επιχειρηματίας και με τι ακριβώς ασχολείσαι;

 

Είμαι 15 χρόνια στον τουριστικό και ναυτιλιακό χώρο.

2 Θα έπαιρνες την ίδια απόφαση εαν γυρνούσες πίσω στο χρόνο;

Ναι, ακριβώς την ίδια.

 

3 Ξεκίνησες μόνη σου ή είχες κάποια βοήθεια;

Το γραφείο μας είναι οικογενειακή επιχείρηση 70 χρόνων. Η μεγαλύτερη βοήθεια και η μοναδική προίκα που είχα ήταν το καλό όνομα που δημιούργησε ο παππούς ο Παλαιολόγος.

4 Ποια θεωρείς καταλληλότερη ηλικία για να κάμει μια γυναίκα ένα τέτοιο ξεκίνημα;

Διαπιστώνω το οτι υπήρξα επί 18 χρόνια υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα με βοήθησε πολύ στην διαχείριση και επίλυση θεμάτων και προβλημάτων. Επίσης, στο να καταλάβω οτι ο επιχειρηματίας πρέπει να δουλεύει πιό σκληρά από τον υπάλληλο. Κατάλληλη ηλικία δεν υπάρχει. Μόνο πίστη, σκληρή δουλειά και τσαγανό

5 Απ΄ όσο γνωρίζεις μια επιχείρηση χρειάζεται ανώτατη, ή έστω ανώτατη μόρφωση, για να σταθεί, ή αρκεί ο «τσαμπουκάς» και η επιχειρηματική εντιμότητα;

Αν δεν σε βοηθούν η συνέπεια, η εργατικότητα και το προσωπικό σου κύρος δεν μπορεί να σε επικουρήσει κανένα πτυχίο. Ταυτοχρόνως το επιχειρηματικό μυαλό, η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, τα ρίσκα στο μέτρο του εφικτού είναι παράμετροι που μπορούν ν’ απογειώσουν τη δραστηριότητά σου. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης, είναι να μην υποτιμάς ποτέ τους ανταγωνιστές σου!!!

6 Πόσες ώρες την ημέρα δουλεύεις;

Τον χειμώνα συνήθως ώρες γραφείου ή όσο παραπάνω χρειαστεί κατά περίπτωση. Στη διάρκεια της σαιζόν συχνά, δεν φτάνει το 24ωρο…

7 Έχεις άγχος για την οικονομική κατάσταση στη χώρα;

Σαφώς και νιώθω άγχος, όπως άλλωστε όλοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Νοιώθω επίσης θλίψη, θυμό και ανασφάλεια για την ασφυξία που υφίσταται το επιχειρείν στη χώρα μας.

9 Μπορεί μια γυναίκα να διατηρήσει την θηλυκότητα της συγχρόνως με το «αρρενωπό» προφίλ που χρειάζεται για να επιβληθείς σε μια κατά το πλείστον ανδροκρατούμενη κοινωνία;

Πάει καιρός που η κοινωνία έπαψε να είναι ανδροκρατούμενη, οπότε αυτή η παράμετρος δε με έχει απασχολήσει ποτέ. Πάντοτε δούλευα άφοβα ,άψογα και αρμονικά με τους άνδρες συναδέλφους ή συνεργάτες. Εάν είσαι εργατικός, συνεπής, και υπεύθυνος επαγγελματίας δεν τίθεται θέμα. Ολα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

10 Πόσο δύσκολο είναι να είσαι επιχειρηματίας και ταυτόχρονα μάνα, σύζυγος, σύντροφος ή ερωμένη; Η γυναίκα είναι από τη φύση της καμωμένη για πολλούς ρόλους. Η αντιφατικότητα σ’ αυτούς τους ρόλους την οποία δυστυχώς ακόμη πολλοί επικαλούνται, βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας ή της αρτηριοσκληρωτικής θεώρησης του ρόλου της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία. Η επιλογή ενός συντρόφου που την σέβεται και την στηρίζει, σίγουρα εξαφανίζει τα προβλήματα που θα μπορούσαν να υπάρξουν και στη σχέση και στην καθημερινότητα.