Γιώργης Παπανικολάου: «Για το μεγαλύτερο μέρος των καταστάσεων και γεγονότων που υπάγονται στην έννοια του κακού, ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος.»

 

 

Συνέντευξη στη Ρικη Ματαλλιωτάκη

 

Οι σπουδές σου στα οικονομικά τον απομάκρυναν προς στιγμή απο την ουσία μιας ζωής έτσι όπως την έχει επιλέξει εκείνος, με γράψιμο και ζωγραφική δηλαδή,ωστόσο, σύμφωνα με την δική μου γνώμη πάντα, κατά τύποις μόνο.Βαθιά μέσα του ο Γιώργης Παπανικολάου είναι ένας πολύ καλός συγγραφέας και ζωγράφος, πάνω απ’ όλα ομως είναι ένας μεγάλος φιλόσοφος.Διαπιστώστε το…

Τι σημαινει μεράκι για σένα;
Μεράκι! Μια λέξη που παραπέμπει άμεσα σε καταστάσεις μιας ιδιαίτερης συναισθηματικής έξαρσης, που εμφανίζεται είτε σαν καϋμός μιας μεγάλης ανεκπλήρωτης επιθυμίας, είτε σαν μια εσωτερική ανάγκη ενασχόλησης με πράγματα που έχουν να κάνουν με την ισορροπία και την αρμονία που δίνει στη ψυχή η συνεχής αναζήτηση του «ωραίου».Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινείται και η δική μου αντίληψη για το μεράκι, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενασχολήσεις μου με τη γραφή και τη ζωγραφική είναι καταστάσεις που μου δημιουργούν αυτή την ιδιαίτερη συναισθηματική και πνευματική ανάταση.
Οικονομικά; Πως συνδυάζονται οι σπουδές οικονομικών με την συγγραφή και την ζωγραφική;
Ναι, εύλογο το ερώτημα! Όσο κι αν φαίνονται άσχετα μεταξύ τους μπορώ να πω ότι, σε μένα τουλάχιστον, λειτούργησαν συνδυαστικά. Κι αυτό γιατί, αν παραβλέψουμε τη «λογιστική» απεικόνιση της ζωής, όλες οι οικονομικές θεωρίες στηρίζονται σε μαθηματικά, φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία. Έτσι, είναι φανερή η άμεση σχέση που έχουν με τη διαμόρφωση της ανθρώπινης καθημερινότητας και τη δυνατότητα που δίνουν για κρίσεις, συγκρίσεις και ερμηνείες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η γραφή και η ζωγραφική μου λοιπόν έχουν αναφορά και στις εκφάνσεις αυτής της συμπεριφοράς.
«Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» Αληθεια, αν δεν το λάβουμε υπόψη μας σαν τίτλο βιβλίου σας, από θα μπορούσατε να μας πείτε ότι προέρχεται;
«Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» είναι ένα μυθιστόρημα που ακόμα δεν έχει εκδοθεί, αλλά μπορώ ωστόσο να δώσω κάποια στοιχεία και σαν μια απάντηση στο εύστοχο ερώτημά σου:
Το μυθιστόρημα αυτό, παρ’ όλο που κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, δίνει τουλάχιστον μια πιο πειστική ερμηνεία για τη γένεση του κακού στο κόσμο, σε σύγκριση με τη θρησκειολογική αντίληψη του απαγορευμένου καρπού, που φαγώθηκε από την ανυπάκουη Εύα και τον Αδάμ που, τάχα μου, παρασύρθηκε απ’ αυτή. Επί της ουσίας του ερωτήματος έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία, και φυσικά δε μπορώ τώρα εδώ να αναπτύξω και να αναλύσω τις προσωπικές μου απόψεις γι’ αυτό το θέμα. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα κάνω κάποιες επισημάνσεις, που δίνουν και το στίγμα των δικών μου απαντήσεων:
Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι, απ’ όλα τα γνωστά έμβια όντα, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να αντιλαμβάνεται το κακό και να διερωτάται για την προέλευσή του. Όμως, αν εξαιρέσουμε τον θάνατο που αφορά όλη την έμβια ύλη του πλανήτη, θα διαπιστώσουμε ότι για το μεγαλύτερο μέρος των καταστάσεων και γεγονότων που υπάγονται στην έννοια του κακού, ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος και ο τρόπος που έχει επιλέξει για να βιώνει τη ζωή του. Στο χέρι μας είναι λοιπόν το να εξαλείψουμε το μεγαλύτερο μέρος του κακού στο κόσμο, αρκεί να βρεθεί τρόπος έκφρασης μιας συνολικότερης βούλησης γι’ αυτό.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ…Υπάρχει; -Θεός-
Αυτό το ερώτημα δείχνει ότι, σχεδόν κατά κανόνα, οι απλές ερωτήσεις παραπέμπουν σε σύνθετες απαντήσεις. Αυτές τις απαντήσεις ψάχνει το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ».
Πρόκειται για μια φιλοσοφική πραγματεία που διερευνά σε βάθος τους μύθους και τις επιπτώσεις μιας εξουσιαστικής έκφρασης της θρησκείας, που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ανάγκη έκφρασης τη θρησκευτικότητας. Μπορώ να πω ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνέχεια του βιβλίου
«Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ», που βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία εδώ κι ένα χρόνο περίπου, κι αποτελεί μια προσπάθεια διατύπωσης της σύνθεσης που προκύπτει από την διαλεκτική αντιπαράθεση μεταξύ υλισμού και ιδεαλισμού. Έτσι, οι απαντήσεις μου για την ύπαρξη ή μη του υπέρτατου όντος δίνονται μέσα απ’ τα βιβλία αυτά. Αλλά, σαν μια συμπυκνωμένη απάντηση στο ερώτημα, σας δίνω την παρακάτω εξίσωση λογικής συνέπειας, που έχει ως εξής: Νόηση.(Φως + Δυνάμεις) = Νόηση.(Χωροχρόνος + Ύλη + Ζωή)
«Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΗ» Υπάρχει μαγεια γενικώς;
Αν υπάρχει Μαγεία; Μα νομίζω ότι η ίδια η ζωή, η ύπαρξη καθ’ αυτή είναι Μαγεία! Μόνο που ο άνθρωπος έχει σχεδόν πάψει πια να ζει μέσα σ’ αυτή τη Μαγεία, γιατί έχει οργανώσει έτσι τη ζωή του, που χάνεται μέσα σε μια ατέρμονη κι αδιέξοδη αναζήτηση μιας χίμαιρας!
Κι αυτό φυσικά δεν έχει πλέον το χρόνο για να το συνειδητοποιήσει. Όσον αφορά το βιβλίο μου «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΗ», πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που έχει να κάνει με τα χρόνια της μαγείας της ζωής κάθε ανθρώπου, που πολλές φορές και σε ανύποπτο χρόνο, μπορεί αυτή η μαγεία να κάνει την εμφάνιση της με τρόπο καταλυτικό, ανατρέποντας ή δίνοντας λύση σε φαινομενικά αδιέξοδες καταστάσεις!
Είναι αυτή η μαγεία της ίδιας της ζωής, που πάντα υπάρχει εν δυνάμει και μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να τεθεί σε ενέργεια!
Ζωγραφική ή γράψιμο; Τι υπερτερεί;
Δε μπορώ να τα ξεχωρίσω! Και οι δυο αυτές ενασχολήσεις αποτελούν για μένα έκφραση ανάγκης, δηλαδή, είναι το μεράκι που είπαμε και πιο πάνω. Μόνο που δεν είμαι καθόλου παραγωγικός, γιατί γράφω ή ζωγραφίζω μόνο όταν νιώθω την ανάγκη για κάτι τέτοιο, θέλοντας κάτι να πω.
Πως νιώθεις σαν Έλληνας σε μια Ελλάδα «εξευτελισμένη; «
Ξεφτίλα» νιώθω! Λύπη, μεγάλο θυμό και απογοήτευση νιώθω! Κι όλα αυτά μπροστά στη διαπίστωση μιας ανημποριάς για να κάνω κάτι εδώ και τώρα, που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πραγματική ανατροπή αυτής της τραγικής κατάστασης!
Έτσι, αισθάνομαι περισσότερο την ευθύνη που έχω (στο μέτρο που μου αναλογεί), απέναντι στα παιδιά και γενικά στους νεότερους συνανθρώπους μου! Έτσι, προσπαθώ να εξαντλώ τις δυνατότητές μου, σε ότι μπορεί να δείξει ότι συμπάσχω μαζί τους. Αυτό το έχουμε όλοι ανάγκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ανθρωπιάς και κοινωνικής συμπεριφοράς.
Τι θα ήσουν ικανός να κάνεις για την χώρα σου;
Αυτό το ερώτημα πρέπει πλέον να το απευθύνει ο καθένας μας στον εαυτό του! Αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα, γιατί εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναθεωρήσουμε την μέχρι τώρα αξιολόγηση προτεραιοτήτων και να πάρουμε την απόφαση για μια πραγματική ανατροπή αυτής της αδιέξοδης κατάστασης!
Αυτή η χώρα είναι ευλογημένη και παρέχει όλα τα όσα χρειάζεται ο λαός της για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος! Αρκεί να το θελήσουμε και να το διεκδικήσουμε!
Ρίκη και πάλι σ’ ευχαριστώ και σου εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία τόσο στα σημαντικά συγγραφικά σου έργα, όσο και στις άλλες δημιουργικές ενασχολήσεις σου!