Εκδόσεις ΌΣΤΡΙΑ: Εκδοτική δύναμη αναπτυσσόμενη εν μέσω κρίσης

 

Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Κι ενώ εν μέσω κρίσεις όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, συχνά και επώνυμοι βάζουν λουκέτο, αντίθετα, τον τελευταίο καιρό ολοένα και πιο συχνά οι άνθρωποι που ασχολούνται με το βιβλίο συναντούν μπροστά τους το λογότυπο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ, και γνωστοί συγγραφείς όπως η κυρία Ελένη Στασινού και άλλοι. αλλά και λιγότερο γνωστοί, την επιλέγουν για να της εμπιστευτούν το πνευματικό τους πόνημα.

Κι επειδή το cretablog είναι πάντα ιδιαιτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα πολιτισμού μιλά σήμερα τον ιδιοκτήτη της ΌΣΤΡΙΑ κύριο Γιάννη Κουτσαφτόπουλο.

 

1411634752

Είστε χρόνια στον  χώρο με την μορφή ωστόσο μόνο του τυπογραφείου. Αλήθεια πως και απόφασίσατε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να κάνετε το άλμα της μεταπήδησης και να μεταμορφώσετε ένα τυπογραφείο σε εκδοτικό οίκο;

 

Κατ’ αρχήν γιατί αγαπώ το βιβλίο, κι όταν κάνεις κάτι που το αγαπάς νομίζω είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις να μην το επιτύχεις… δεύτερον γιατί είμαι πεισματάρης κι όταν βάλω κάτι στο μυαλό δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνω ασχέτως αποτελέσματος… Ετσι λοιπόν, πριν απο τρία περίπου χρόνια, κι ενώ είχα χάσει ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο ποσό απο την προηγούμενη δουλειά, προτίμησα αντι να σκύψω το κεφάλι και να αυτοκτονήσω, να παλέψω και ότι ήθελε προκύψει… ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αυτό που προέκυψε  όχι μόνο δεν με διέψευσε αλλά αντίθετα, μας δίδει κουράγιο και θάρρος για όλο και περισσότερα βήαμτα. Έτσι λοιπόν, συνάμα με τον εκδοτικό, δημιουργούμε και αίθουσα βιβλιοπαρουσιάσεων όπου εκτός από τα δικά μας βιβλία, θα μπορεί κι ο οποιοσδήποτε θέλει να παρουσιάζει το βιβλίο του στο χώρο μας.

 

Με τι κριτήρια επιλέγετε τα βιβλία που αναλαμβάνετε προς έκδοση;

 

Κοιτάξτε, το βιβλίο είναι ένα πνευματικό πόνημα, άρα και κάτι πόλύτιμο για τον δημιουργό του… είναι δύσκολο λοιπόν να πεις στον άλλο «πάρε το από δω και φύγε»…. Εξάλλου κάθε συγγραφέας έχει το κοινό του, όσο κι αν δεν θέλει να το αποδεχτεί κάποιος άλλος, που απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό.

Υπο την προϋπόθεση λοιπόν ότι ένα βιβλίο πληροί τις ουσιώδεις  προϋποθέσεις, πα να πει δεν είναι για πέταμα οφθαλμοφανώς, το αγκαλιάζουμε, με μόνη εξαίρεση τα ανθελληνικά κείμενα… ένα βιβλίο με ανθελληνικό περιεχόμενο δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί από μένα έστω ακόμα κι αν μου υπόεγραφε κάποιος ότι θα κέρδιζα εκατομμύρια από την έκδοση αυτη.

 

Είστε βαθιά Έλληνας απ’ ότι βλέπω.

 

Βεβαίως και είμαι Έλληνας και δεν ντρέπομαι να το πω… και δυστυχώς, το ότι χάσαμε τον Ελληνισμό μας, είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο έχουμε φτάσει σήμερα στην κατάντια που φτάσαμε ως χώρα.

 

Θα αποφασίζατε να πάρετε, αν γινόταν φυσικά, ένα δάνειο για να προχωρήσετε παραπέρα;

 

Διαπλεκόμενος δεν υπήρξα ποτέ, ούτε ακόμα τα καλά χρόνια, είναι δυνατόν να υπάρξω τώρα αφού είναι γνωστό τοις πάσι πως για να πάρεις μια βοήθεια απο το σημερινό Ελληνικό κράτος πρέπει να είσαι αυλοκόλακας ή

σφουγγοκωλάριος κάποιου πολιτικού… κι εγώ τέτοιος δεν υπήρξα και δεν σκοπεύω να υπάρξω… εξάλλου τα σιγανά και μικρά βήματα είναι πάντα πιο σταθερά και πιο αποτελεσματικά.

 

Με τι τρόπο προωθείται τα βιβλία σας;

 

Κακά τα ψέμματα,  έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολο να ανοιχτείς με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, που βέβαια είναι απαραίτητες για κάμουν γνωστό στο κόσμο ένα βιβλίο… αυτά πλέον δεν έχει τη δύναμη να τα κάνει κανείς… απ» την άλλη πάλι και τα βιβλία ακόμα είναι σαν τον άνθρωπο, καθένα έχει την τύχη του…. αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι με τις μικρές μας δυνάμεις δεν κάνουμε κι εμείς ότι μπορούμε…

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη σας επιθυμία;

 

Να δω καποια στιγμή την χώρα μου ελεύθρη απο όλους αυτούς τους ανθέλληνες που την κυβερνούν….

 

Η τελευταία λέξη δική σας

 

Έλληνες ξυπνάτε, σου κλέβουν τα ιερά και τα όσια σου….