Ζανέτα Κουτσάκη: Όλα σχεδόν τα βιβλία έτσι ξεκινούν. Από κείμενα που είπαμε πως ποτέ δεν θα εκδώσουμε!

Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Σε μια επιτυχημένη παρουσίαση που έγινε πρόσφατα γνωρίσαμε την Κρητικιά συγγραφέα Ζανέτα Κουτσάκη και το βιβλίο της «Θυμάμαι τα πάντα» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα μέσα απο την κουβέντα μας στο  Cretablog

 

 Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται κατά βάση για βιωματικές ιστορίες που είχα ακούσει από τον παππού μου αλλά και από άλλους ανθρώπους που έζησαν την εποχή εκείνη.

2 Πόσο δύσκολο ειναι να γραφτεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα;

Εξαρτάται για πιο σημείο της ιστορίας μιλάμε.Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η δυσκόλεια βρισκόταν στο να κρατηθούν οι ισορροπίες και η αντικειμενικότητα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

 

3 Είσαι ευχαριστημένη με την πνευματική κίνηση του τόπου μας ή πιστεύεις πως οι συγγραφείς της επαρχίας παραμένουν πίσω;

Θεωρώ πως η πνευματική κίνηση υστερεί παντού στην Ελλάδα. Στην επαρχεία, αν και υπάρχει περισσότερη αναγνωρισιμότητα και δεκτικότητα από τους αναγνώστες,οι συγγραφείς δεν έχουν τις ευκαιρίες και την ελευθερία κινήσεων που θα έπρεπε.

Απο που εμπνέεσαι συνήθως ;

Πηγή έμπνευσης, αποτελούν τόσο στοιχεία της καθημερινότητας όσο και προσωπικά βιώματα.Με εξαίρεση φυσικά την ποίηση, που για μένα πρόκειται καθαρά για εκρήξεις συναισθημάτων.

6 Γράφεις κάτι καινούργιο;

Όλοι οι συγγραφείς (και εσύ το ξέρεις πολύ καλά) γράφουν κάτι καινούριο σχεδόν συνέχεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα διατεθεί στο αναγνωστικό κοινό. Από την άλλη βέβαια, όλα σχεδόν τα βιβλία έτσι ξεκινούν. Από κείμενα που είπαμε πως ποτέ δεν θα εκδώσουμε! Άρα ναι, θα μπορούσαμε να πούμε πως κάτι καινούριο ετοιμάζω.

thimamaitapantavivlio-496x620