Ζαν Κοεν: Οι σημερινοί Μουσουλμάνοι δεν είναι αυτοί με τους οποίους μεγάλωσα

Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Δεν μπορώ να δεχτώ πως επειδή πριν 5000 χρόνια ο Αβραάμ στρίμωξε τη Σαρά σε κάποιο στενό της Χεβρώνας θα σκοτώνονται σήμερα Ισραηλινοί γιατί το θεωρούν δικό τους έδαφος.

 

Ελληνοεβραίος γεννημένος στο Παρίσι, δημοσιογράφος στο επάγγελμα,  ο Ζαν Κοέν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που δεν φοβάται να δηλώσει άθεος αλλά ούτε και να κρύψει την αντίθεση του με το Μουσουλμανικό στοιχείο και τον πολιτισμό του. Εξάλλου, με ένα μικρό ψάξιμο στο youtube μπορεί να ανακαλύψει κανείς δεκάδες βίντεο με τις απόψεις του,

Μια συζήτηση λοιπόν με ένα τέτοιο άνθρωπο κρύβει πάντα πολύ ενδιαφέρον.

Απολαύστε την

1 Αν ακούσει κανείς τα βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube θα διακρίνει ξεκάθαρα μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ εσάς και του μουσουλμανικού στοιχείου .Το θέμα είναι μόνο θρησκευτικό ή έχει κι άλλες προεκτάσεις;

 

Το θέμα δεν είναι καθόλου θρησκευτικό καθότι άθεος. Το θέμα είναι πολιτιστικό και πολιτικό μόνο, και βασίζεται στην εμπειρία μου των τελευταίων 30 ετών. Εγώ μεγάλωσα στο Ισραήλ σε κιμπούτς  με  Άραβες Μουσουλμάνους. Άραβας μουσουλμάνος μου έμαθε να οδηγώ τρακτέρ. Άραβας Μουσουλμάνος μου έμαθε να κάνω όπισθεν με νταλίκα, να ανάβω κάρβουνα για ψησταριά και πήγαινα σε όλες τις γιορτές στα σπίτια τους.

 

Οι σημερινοί Μουσουλμάνοι δεν είναι αυτοί με τους οποίους μεγάλωσα. Από το 1979 με την Ισλαμική επανάσταση άλλαξαν όλα. Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια αυτό που βλέπω στην Ευρώπη είναι η προσπάθεια του Ισλάμ να επιβάλει τη δική του κουλτούρα και θρησκεία. Ως Εβραίος δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή στην παγκόσμια ιστορία που εμείς προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τον δικό μας τρόπο ζωής, οπότε γιατί πρέπει να ασπασθώ το δικό τους τρόπο. Άλλωστε με  52 Μουσουλμανικές χώρες στο κόσμο όλο και κάποια  χώρα θα βρουν  οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες να πάνε.

 

Θα μου πείτε ότι αυτά που λέω δεν είναι πολιτικά ορθά. Βεβαίως και δεν είναι. Το πιο ηλίθιο πράγμα που έβγαλε η Αμερική, μεταξύ άλλων, ήταν και το πολιτικά ορθό με πρώτο θύμα την κοινή λογική.

 

2 Σας κατηγορούν για άθεο κι εθνικιστή, εσείς όμως δέχεστε τις «κατηγόριε;;» – Βλέπετε, βάζω εντός εισαγωγικών τις λέξεις-

Με έχουν κατηγορήσει και κατηγορούν για πολλά. Η μόνη κατηγορία που ευσταθεί είναι ότι είμαι άθεος. Εγώ ακολουθώ τη ρήση ενός εβραίου ιεροκήρυκα ονόματι Γιεχοσούα Μπεν-Γιοσέφ που είπε αποτινόμενος στους κατηγόρους του «είστε σαν τα μνήματα απέξω αστραφτερά και από μέσα όλο σκουλήκια» εννοώντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ψυχή και όχι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως προσευχές νηστείες κλπ. Άλλωστε το πρόβλημα μου δεν είναι με τον Θεό που δεν υπάρχει αλλά  με τα πληρώματα εδάφους του.

 

Τώρα για εθνικιστή; Με έχουν πει και ακροδεξιό και άκρο αριστερό μέχρι και αντισημίτη και αντί σιωνιστή. Ε! Τι να κάνουμε δημοκρατία έχουμε ο καθένας λέει ότι θέλει.

 

Παρεπιπτόντως τον Γιεχοσούα Μπεν Γιοσέφ εσείς  τον ξέρετε ως Χριστό, ήταν όμως Εβραίος έτσι γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και πέθανε.

 

3 Αν όμως δεν είναι δικαίωμα του καθενός σήμερα να είναι ότι θέλει τότε που είναι η δημοκρατία;

 

Ποιος σου είπε ότι έχω πρόβλημα με το να  είσαι ότι θέλεις; Το πρόβλημα μου είναι όταν  προσπαθείς να μου επιβάλεις με το έτσι θέλω και ενίοτε  δια της βίας αυτό που εσύ είσαι. Τα δικά σου πιστεύω, τις δικές σου συνήθειες παραδόσεις ήθη και έθιμα. Και αυτό σίγουρα είναι παραβίαση  της δημοκρατίας. Διότι δημοκρατία τελειώνει εκεί που αρχίζουν να πειράζονται τα δικαιώματα του άλλου.

 

4 Είναι γνωστό τοις πάση ότι η θέση της γυναίκας σήμερα στο Ισλάμ δεν διαφέρει και πολύ απο αυτή του ζώου, αν και αυτοί βέβαια δεν το παραδέχονται. Θα με ενδιέφερε η γνώμη σας. Πως βλέπετε εσείς τη θεση της γυναίκας στο ισλάμ;

 

Πως βλέπω τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ; Μόνο η γυναίκα υποφέρει; Οι ομοφυλόφιλοι οι καθυστερημένοι ακόμα και τα σκυλιά που θεωρούνται βρώμικα δεν υποφέρουν;

 

7 Απαντήστε μου με το χέρι στην καρδιά, η στάση του Ισραήλ απέναντι στη Παλαιστίνη ποια διαφορά έχει απο τη στάση της Ναζιστικής Γερμανίας απέναντι στους Εβραίους;  – Μιλάμε για χιλιάδες σκοτωμένους άμαχους και παιδιά-

 

«Μιλάμε για χιλιάδες σκοτωμένους»; Χμμ. Ας μην άρχιζαν τους διάφορους πολέμους, ας δεχόντουσαν το 1948 την διχοτόμηση της τότε Παλαιστίνης,  και ας μη στέλνανε πυραύλους σε κατοικούμενες  περιοχές να μη κλαίγανε χιλιάδες. Αυτό όσο αφορά τους χιλιάδες. Αλλά μια και το αναφέρατε το θέμα στη Συρία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες φορές  περισσότεροι σε 4 χρόνια από ότι παλαιστίνιοι από το Ισραήλ εδώ και 100 χρόνια!!!! Δεν είδα να στεναχωριέται κανείς ιδιαίτερα, για να μη πω καθόλου.Επίσης οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι παράπλευρες απώλειες πολέμου. Η Χαμάς η Χεζμπολάχ και παλιότερα η PLO στόχευαν επί τούτου αμάχους Δεν είδα κανέναν να  στενοχωριέται ιδιαίτερα;Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους: πρώτον αν ήμουν παλαιστίνιος θα ήμουν  σε αντιστασιακή οργάνωση που θα πολεμούσε την Ισραηλινή κατοχή, ΑΛΛΑ δεν θα σκότωνα αθώους πολίτες όπως κάνουν αυτοί.

Δεύτερον: Πρέπει για λόγους ηθικούς αλλά και πρακτικούς αν θέλετε να έχουν ανεξάρτητο δικό τους κράτος. Γι’ αυτό και λέω ότι αφού ο Αμπάς και η παρέα του δεν θέλουν να κάτσουν στο τραπέζι ας αποχωρίσει το Ισραήλ μονομερώς φυσικά με βαλβίδες ασφαλείας.

Δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως επειδή πριν 5000 χρόνια ο Αβραάμ στρίμωξε τη Σαρά σε κάποιο στενό της Χεβρώνας για της δώσει ένα φιλάκι θα σκοτώνονται σήμερα Ισραηλινοί γιατί το θεωρούν δικό τους έδαφος. Όπως δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο Θεός τους το έδωσε. Μπορώ να δω το συμβόλαιο παρακαλώ;

8 Εβραίος ή Έλληνας; Που γέρνει η πλάστιγγα περισσότερο;

Το Ισραήλ είναι η πατρίδα μου η Ελλάδα η χώρα μου, αλλά και των προγόνων μου από το 1492. Που γέρνει πλάστιγγα πουθενά. Ξέρεις τι με ρωτάς; Ποιον αγαπάς περισσότερο τη μαμά ή το μπαμπά.

Αυτό για το οποίο όμως είμαι περήφανος είναι ότι είμαι προϊόν των δύο πυλώνων  του Δυτικού πολιτισμού. Της Ελληνικής φιλοσοφίας και της Εβραϊκής ηθικής.

9 Πως βλέπετε τη κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα, υπάρχει μέλλον;

Ως Κοέν και σύμφωνα με την Εβραϊκή θρησκεία είμαι ο αρχηγός της θρησκείας. Έτσι προχθές ρώτησα τον Μεγάλο εκεί πάνω την  ίδια ερώτηση και μου είπε: όχι κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου.