Μαίρη Γραμματικάκη: Α’ διεθνές βραβείο ποίησης NOSSIDE 2016

 

Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Μαίρη Γραμματικάκη!!! Α’ διεθνές βραβείο ποίησης NOSSIDE 2016 κι όλοι οι υπόλοιποι πρόλογοι είναι περιττοί. 

Για άλλη μια φορά ένα τέκνο της Κρήτης σηκώνει τον τόπο του ψηλά αποδεικνύοντας πως οι Κρητικοί έχουν την ποίηση μέσα τους όπως κάποιοι άλλοι έχουν την ανάσα τους.

 

Βραβευτήκατε με το α’ διεθνές βραβείο ποίησης NOSSIDE 2016. Πείτε μας γι’ αυτόν τον διαγωνισμό τι είναι και πόσες χώρες συμμετείχαν;

Ο Διεθνής Διαγωνισμός NOSSIDE,τελεί υπό την Αιγίδα της UNESCO. Στον φετινό διαγωνισμό (2016) συμμετείχαν ποιητές από 99 χώρες. Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Nosside – το όνομα του οποίου ανάγεται στην Νοσσίδα, ποιήτρια των Επιζεφυρίων Λοκρών του 3ου π.Χ. αιώνα – ιδρύθηκε το 1983 σε συνεργασία με το Centro Studi Bosio του Ρηγίου της Καλαβρίας και τελεί υπό την Αιγίδα της UNESCO.

Όραμα του Βραβείου Nosside και πολιτισμική στρατηγική του είναι το άνοιγμα προς όλες τις γλώσσες του κόσμου, η απόδοση ισοτιμίας σε όλες τις εθνικές και μειονοτικές διαλέκτους και η διατήρηση της γλωσσικής πολυμορφίας του πλανήτη μας μέσα από την ποίηση.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Ρήγιο της Καλαβρίας, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας.

Από την Ελλάδα υπήρξαν πολλές συμμετοχές και ξεχώρισαν επίσης των : Καλλια Θωμοπούλου, Alex Cenni, Γιάννη Φιλιππάκη, ΣυμεώνΤσακίρη, Χάρη Μελιτά, Ernesto Santiago.

Μιλήστε μας για το «ΝΑΜΑ» για το οποίο και βραβεύεστε

Το ποίημα παρουσιάστηκε μελοποιημένο από την Αρετή Κοκκίνου και οπτικοποιημένο από την Κατερίνη Τζιγκουνάκη, με ερμηνευτή τον Δημήτρη Σαμαρτζή. Οι στίχοι παρουσιάζονται στο βίντεο στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους από εμένα .Επίσης έγινε μετάφραση στην ιταλική γλώσσα από την Δρ.Γεωργία Καρβουνάκη.

Τους ευχαριστώ όλους ολόψυχα καθώς και τους κριτές και τους διοργανωτές ,ειδικότερα τον καθηγητή Pasquale Amato, Ιδρυτή και Πρόεδρο του Βραβείου Nosside.

Ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα η βράβευσή μου στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο Ρήγιο Καλαβρίας στις 25/11/2016 και η έκδοση του ποιήματός μου στην παγκόσμια ανθολογία Nosside Anthology 2016.

Τι σας ενέπνευσε για την δημιουργία αυτού του ποιήματος; Πως αναπτύξατε τις ιδέες με τις ποιητικές εικόνες;

Έμπνευση μου ήταν η δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης που νικά το ασυμβίβαστο στον έρωτα και τον υπερασπίζεται ενάντια στην κρίση του κόσμου ή των κανόνων που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ωσαύτως η ψυχή τις νύχτες ως «αερικό» σκορπίζεται αναζητώντας τον ερώμενο σε ακροθαλασσιές και όταν τον βρίσκει προσκυνά με αφοσίωση τα σφαλιστά του μάτια κι ύστερα κουρνιάζει σε μοναχικές λίμνες’ ενώ κάθε αυγή ως «ταπεινό διψασμένο έρημο πουλάκι» χαίρεται τον αγαπημένο πίνοντας νερό απο τις χούφτες του σαν αγισμένο «νάμα»-κοινωνία δύναμης ζωής.

Τι μυρωδιά έχουν οι λέξεις;

Οι λέξεις είναι πόρτες και ανοιχτά παραθύρια κι οι μυρωδιές τους έχουν να κάνουν με οσμές απο τη φύση που εικονοποιούνται αλληγορικά αλλά και της ψυχής τα ανθοΪάματα ευωδιάζουν σε κάθε νοητική η συναισθηματική έκφραση.

Ο πόνος ή η χαρά είναι για εσάς μεγαλύτερη έμπνευση;

Η χαρά της ολοκλήρωσης στον έρωτα και της εκπλήρωσης όποιων προσδοκιών είναι έμπνευση ως ανάγκη έκφρασης κι συμμερισμού αυτής της χαράς μα μεγαλύτερη έμπνευση θεωρώ πως είναι ο πόνος για το ανεπλήρωτο των πόθων ή της απώλειας αλλά και των παθημάτων που γεννάνε καημούς και έχει ανάγκη να υπερχειλίσει ως περίσσεια η καρδιά αλλά και ο νούς και να καταθέσουν με μερακι.

Υπάρχει μεταφυσικό στοιχείο στην ποίηση ή αλλιώς γίνεται ο ποιητής θεός;

Η Ποίηση θεώρώ πως είναι μεταφυσική γιατί είναι μύηση στα άδυτα της νου με κοινωνία ψυχής του ποιητή.Είναι εσωτερική ανάγκη η έκφραση με αλληγορικό η ευθύ συνοπτικό λόγο και γίνεται λυτρωτική ως αφαίμαξη ψυχής.Ενίοτε ενέχει οίηση μα θεός δεν είναι ο ποιητής, Άλλοτε ίπταται πνεύματι έξω από το σώμα του κι ακτινοβολεί ως Ήλιος λαμπρές ιδέες και μηνύματα κι άλλοτε εγκλωβίζεται στο σώμα του και ως ταπεινός μοναχός προσκυνητής αποζητά και προσκυνάει το θείον.

Μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας

 

Γεννημένη στο οροπέδιο Λασιθίου στο σμίξιμο του σύγνεφου με τον ευλογημένο κάμπο λάτρεψα από μικρή τη φύση που καρπίζει και το ισορροπημενο υψηλά πέταγμα των λεύτερων αετών ! Γαλήνια κι ήρεμη έπλεκα από μικρή ιστορίες και παραμύθια στο μυαλουδάκι μου και μεγαλώνοντας τα έγραφα η τα ζωγράφιζα και δραπέτευε ο νους μου κάθε που βάραιναν τα πόδια μου τη γη της Αθήνας όπου μεγάλωσα και κατοικώ! Η κρητική ποιητική σπορά εντός μου γέννησε με τρυφερότητα και μεράκι στίχους που η ψυχή μου καταθέτει και κάρπισαν τα διεθνές βραβείο προασπιζόμενη λέξεις ιερές για εμένα όπως «νάμα ζωής»στο ποίημα που βραβεύτηκε και το «ματαντάμωμα» αλλά και το «κοντοσίμωμα»που χρησιμοποιώ σε άλλα μου ποιήματα.Ευλογώ την καταγωγή μου κι όπου κι αν πατώ την Κρήτη-πατρίδα μου κουβαλώ.

Σπούδασα και λάτρεψα την Αγγλική φιλολογία μα λάτρεψα και την Ελληνική!

Σαν εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία δούλευα πάντα με την φαντασία και την αγνή ψυχή των μαθητών σε θεατρικές ομάδες και με εικαστικά.Ως παιδαγωγός κατά πρώτον και ευσυνείδητη εκπαιδευτικός κατά δεύτερον είχα άριστες σχέσεις με τα παιδιά που ευεργέτησαν κι εκείνα τη δική μου ψυχή με την καθαρότητα των ψυχών τους και έγραφα ποιητικά τα βιώματα μου και τις σκέψεις μου!

Η ποιητική μου συλλογή «Σώματι και Ψυχή» και η συλλογή » ΄αTERRιαστοι εραστές» θα εκδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες ενω ετοιμάζεται η νέα με τίτλοΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Η ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !

Παράλληλα ετοιμάζουμε δισκογραφικό έργο με τον Δημήτρη Σαμαρτζή που ερμηνεύει με την ψυχή του μελωδικότατα τους στίχους μου! Εχουμε επίσης μαζί ως ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ μεγαλη δραστηριότητα στην οργάνωση εκδηλώσεων του ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ με έντεχνα τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων παρουσιάζοντας το εργο ποιητών και μουσικών στην Αθήνα σε υπέροχους χωρους αλλά και σε όλη την Ελλαδα.

Αγαπώ πολύ την Ποίηση.Ενδιαφέρομαι πολύ για την Φιλοσοφία ,τη Λογοτεχνία ,το Θέατρο και τη Μουσική.