Μαρία Πιτσικάκη: «Η γυναίκα στην Κρήτη τολμά!»

Συνέντευξη στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Πρέσβειρα της γυναικείας επιχειρηματικότητας Κρήτης, και όχι μόνο, η Μαρία Πιτσικάκη είναι μια απο τις πιο ενεργές γυναικείες παρουσίες στην Κρήτη, η οποία αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως όπου μπει το γυναικείο χέρι, «γεννά»….

1 Σαν Πρέσβειρα γυναικείας επιχειρηματικότητας Κρήτης και πρόεδρος του Αναπτυξιακού συλλόγου γυναικών επιχειρηματιών, πως το βλέπετε; Υπάρχει ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Κρήτη;

– Στην σοβαρή και παρατεταµένη οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η ανεργία έπληξε περισσότερο τις γυναίκες,. Εκείνες όμως έχουν το θάρρος, σκέφτονται θετικά, βγαίνουν δυναμικά μπροστά, παίρνουν πρωτοβουλίες ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που θα τους παρουσιαστεί και επιχειρούν.

Τελευταία, μιλάμε καθημερινά για ανάπτυξη.

Κατ’ εμέ, η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο, μέσα από τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γυναίκα στη σημερινή κοινωνία και το οικονομικό γίγνεσθαι.

Παραδείγματα στο σύλλογο μας έχουμε αρκετά, που σε καιρό κρίσης άρχισαν γυναίκες την επιχείρηση τους και πάνε θαυμάσια. Είχαν όμως καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες, που τις πίστεψαν, πίστεψαν προπαντός στον εαυτόν τους, σε αυτό που ήθελαν να κάνουν, υλοποίησαν τις ιδέες τους και πέτυχαν.

Αντιμετώπισαν την κρίση ως ευκαιρία και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες , παρά τις ανυπέρβλητες πολλές φορές κοινωνικές αγκυλώσεις στάθηκαν γερά στα πόδια τους.

Η γυναίκα με συνέπεια , συνέχεια, ορθολογική διαχείριση και κυρίως σιγουριά αλλά και την αστείρευτη δυναμική που κρύβει μέσα της, γίνεται μοχλός ανάσχεσης της κατήφειας και της απογοήτευσης και που διαπερνά τους Έλληνες;

Ναι. Η γυναίκα στην Κρήτη τολμά. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας στην Ελλάδα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της γυναικείας Επιχειρηματικότητας πέρυσι το είχε η Κρήτη και το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι ισχυρό.

2. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη στην Κρήτη; Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα εννοώ

– Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και νομίζω ότι έχει τρεις πολύ σημαντικούς τομείς που μπορεί ν’ αναπτύξουμε περισσότερο και να επιχειρήσουμε. .

Α) Η συμβολή του τουριστικού τοµέα μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας στην επιχειρηματική ανάπτυξη της Κρήτης. Σημαντικό να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής μας παράδοση. Επίσης σημαντικό να συνδέσουμε το τουριστικό κομμάτι με την αγροτική παραγωγή.

Β) Ο αγροτικός τοµέας συνεχίζει να κατέχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια

οικονομική δραστηριότητα, με τα εξαίρετα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στον τόπο μας και με τις σημαντικές δυνατότητες που έχουν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν.

Γ) Ο πολιτισμός µας μπορεί να αποτελέσει ζωτικό παράγοντα για τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας είναι η ενδυνάμωση της καινοτομικής επιχειρηματικής κουλτούρας και η ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Πρέπει όμως να υπάρξει ένας στρατηγικός στόχος για την ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού προς την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων. Και για την επίτευξη του στόχου αυτού προτεραιότητα πρέπει να δοθεί :

• Στην προώθηση της ανάπτυξης νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και

διαδικασιών, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των επιχειρήσεων.

• Στην ανάπτυξη κουλτούρας επιχειρηματικής συνεργασίας.

• Στην στήριξη επενδύσεων σε υποδομές, µε σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας καθώς και τη µείωση του κόστους.

• Στη στήριξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, συµπεριλαµβανοµένης της κοινωνικής οικονομίας µε γνώμονα την έξοδο από την κρίσης.

• Στη διευκόλυνση της πρόσβασης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε

χρηματοδότηση.

3. Θα συμβουλεύατε νεότερες σας γυναίκες να ακολουθήσουν το επιχειρείν;

– Βεβαίως. Οι γυναίκες είναι όντα δημιουργικά και πρωτοπόρα και η επιχειρηματικότητα είναι ένα όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι.

Άλλωστε, η επιχειρηματικότητα είναι γένους θηλυκού. Όμως, όποια αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτήν, θα πρέπει να γνωρίζει ότι χρειάζεται τόλμη, αντοχή, πείσμα και σκληρή δουλειά.

Να έχει αυτοπεποίθηση, κίνητρο, να μπορεί να ρισκάρει, να βάζει υψηλούς στόχους και να αγωνίζεται για να τους πετύχει.

4 Ο Δήμος βοηθά τις προσπάθειες σας;

– Σε όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών έχει συμπαραστάτη του όλους τους Δήμους του νομού, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, την ΟΕΒΕΝΗ, τον ΟΛΗ και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συμπαράσταση και την βοήθεια που έχουμε όποτε τη ζητήσουμε.

6 Κάντε μας μια ανασκόπηση των δραστηριοτήτων σας για την χρονιά που πέρασε;

– Θα σταθώ στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Λοιπόν:

1. Πραγματοποιήσαμε δωρεάν μαστογραφία σε 40 μέλη μας, σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας.

2. Πραγματοποιήσαμε τρία σεμινάρια επιδοτούμενα, όπου επιμορφώθηκαν 75 γυναίκες σε Marketing- επικοινωνία και συμπεριφορά- Εξυπηρέτηση συναισθηματικά φορτισμένων πελατών και σε Διακόσμιση Βιτρίνας

3. Πραγματοποιήσαμε ημερίδα με θέμα ΄΄ Προοπτικές, ενδυνάμωση και επέκταση της επιχείρησης μας΄΄

4. Καθιερώσαμε προστάτιδα Αγία του Συλλόγου μας την Ευαγγελίστρια και πραγματοποιήσαμε λειτουργία στην εκκλησία της Ευαγγελίστρας στο ΞΑΘΕΡΙ και γεύμα.

5, Οργάνωση της ετήσιας έκθεσης- γιορτής του Συλλόγου στην Πλατεία Ελευθερίας με παραδοσιακά προϊόντα- χειροτεχνήματα και πολλά δρώμενα για την ανάδειξη της παράδοσης μας.

6. Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Κρητών της Κέρκυρας με ομιλία δική μου για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, περίπτερα με κρητικά προϊόντα των μελών μας και συμφωνίες συνεργασίας γυναικών επιχειρηματιών του συλλόγου με επιχειρήσεις της Κέρκυρας.

7. Συμμετοχή στο Εθνομουσικολογικό Συνέδριο που οργάνωσε το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων ΘΥΡΑΘΕΝ

8. Συμμετοχή στο διεθνές Φόρουμ ΄΄ Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από 34 χώρες που οργάνωσε ο ΣΕΓΕ (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας) όπου είναι μέλος ο σύλλογος μας και έχουμε εκλεγμένο μέλος μας στο Δ.Σ του ΣΕΓΕ. Μάλιστα σε διαγωνισμό το μέλος μας Φωτεινή Σαπουνάκη εκλέχθηκε Γυναίκα Motivators για την Ελλάδα στα Βαλκάνια.

9. Συμμετείχαμε στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει πανελλαδικά η ΓΣΕΒΕΕ, με απεργία και αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και δώσαμε ψήφισμα.

10. Πραγματοποιήσαμε την Χριστουγεννιάτικη ΕΚΘΕΣΗ με παραδοσιακά προϊόντα και χειροτεχνήματα από τα μέλη μας στην Λότζια.

Τέλος να πω ότι έχουμε ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά στα Παιδικά Χωριά SOS Ηρακλείου, απόφαση όλων των μελών του συλλόγου, που δόξα το Θεό ανέρχονται στα 380 απ’όλο το νομό Ηρακλείου. Στηρίξουμε όπως και με ότι μπορούμε τα παιδιά των SOS γιατί πρώτα απ΄’όλα είμαστε μάνες !

7. Αν θέλετε μπορείτε να μας αναφέρετε κάτι για τις μελλοντικές σας δραστηριότητες

– Για τις δραστηριότητες του Συλλόγου θα πάρουμε απόφαση στη Γενική Συνέλευση που θα έχουμε τον επόμενο μήνα.

Για τις άμεσες και προγραμματισμένες δραστηριότητες τις δικές μου μπορώ να πω,

Συνέχιση των προσπαθειών μου σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο, για την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως Πρέσβειρα.

Οργάνωση Ημερίδας στον Κρουσώνα για το Κρασί Μαλβαζία στο Κέντρο Εστίασης Τέχνης- Πολιτισμού ΞΑΘΕΡΙ.

Οργάνωση επίδειξης μόδας στο ΞΑΘΕΡΙ, με μοναδικά κομμάτια, ρούχα φτιαγμένα με στοιχεία από την παράδοση της κρήτης.

Καθημερινή προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων που ενδιαφέρουν την Κρήτη και τους ανθρώπους της μέσα από τις σελίδες της www.rizaonline.gr

Επιλογή 120 συνταγών από το βιβλίο μου ΄΄Παλαιϊνά και νόστιμα΄΄ (960 παλιές παραδοσιακές συνταγές, αναμνήσεις, ήθη, έθιμα), και έκδοση σε πέντε (5) ξένες γλώσσες.

Ολοκληρώνω το νέο μου βιβλίο, για τα φυτά και τα βότανα της Κρήτης. Τίτλος «Τα Φυτά και Βότανα της Κρήτης στην Υγειά μας και την Ομορφιά μας».

Συνδιοργάνωση της έκθεσης ΄΄Κρήτη η Μεγάλη Συνάντηση΄΄ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Πειραιά τον ερχόμενο Μάϊο.

Συνεργασία στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μαλεβιζίου.

8 Κάντε μια ευχή

– Να έχουμε την υγειά μας. Και όλα τ’ άλλα με τη βοήθεια του Θεού έρχονται.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Πιτσικάκη γεννήθηκε στον Κρουσώνα Μαλεβιζίου.

Έχει σπουδάσει ζωγραφική, αγιογραφία, δημοσιογραφία.

Έχει στο ενεργητικό της 33 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και

29 ομαδικές όπου έχει αποσπάσει 2ο βραβείο ζωγραφικής.

Πίνακες της βρίσκονται σε Πρεσβείες, Δήμους, Επιμελητήρια, Τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, Μινωϊκές γραμμές, Επιχειρήσεις, Συλλόγους, Ατομικές ιδιωτικές συλλογές.

Φορητές εικόνες της βρίσκονται σε δεκάδες εκκλησίες της κρήτης.

# Δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά του ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης)

# Έχει φιλοτεχνήσει 3 βιβλία του Λογοτέχνη Γιάννη Χατζηδάκη και το μετάλλιο του Νικηφόρου Φωκά για τα 100 χρόνια από την ιστορική μάχη του Κανλί Καστελίου του Δήμου Τεμένους.

# Συνεργάστηκε από το 1983 -1985 με την ΝΕΛΕ Ηρακλείου (Νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης). Είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στις φυλακές Αλικαρνασσού για να παραδώσει καλλιτεχνικά μαθήματα στους κρατούμενους και να οργανώσει τα εργαστήρια της φυλακής όπου συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

# Έχει πάρει έπαινο για την προσφορά της στην Τέχνη από τη Νομαρχία Ηρακλείου.

# Δημοσιογραφεί από το 1981.

# Μέλλος της ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδος.

# Ιδιοκτήτρια της μηνιαίες εφημερίδα Η ΡΙΖΑ, βραβευμένη το 2000 με έπαινο από την ένωση δημοσιογράφων συγγραφέων και τουρισμού Ελλάδας. Σήμερα η εφημερίδα είναι διαδικτυακή με τον διακριτικό τίτλο: www. Rizaonline.gr

# Ιδιοκτήτρια του Κέντρου Εστίασης Τέχνης Πολιτισμού και Καταλύματα ΞΑΘΕΡΙ, όπου βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο χωριό Κρουσώνας Μαλεβιζίου. www.xatheri.gr

# Είναι μία από τις δύο γυναίκες που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Ε.Ε σε συνέδριο το 1983 και μίλησε για τη ΄΄ Θέση και τα προβλήματα της Αγρότισσας ΄΄.

# Οργανωτικό μέλλος και πρόεδρος του Αναπτυξιακού συλλόγου γυναικών επιχειρηματιών Ν. Ηρακλείου.

# Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης

# Μέλος Δ.Σ. στην ΟΕΒΕΝΗ (ομοσπονδία εμπόρων και βιοτεχνιών Ν. Ηρακλείου), # # Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και σύμβουλος στο εθνικό δίκτυο γυναικών επιμελητηρίων Ελλάδας.

# Μέλος στην τοπική Διοικούσα Επιτροπή των Παιδικών χωριών SOS Κρήτης.

# Έχει γράψει 4 βιβλία (τα δύο παιδικά) και ένα θεατρικό σε Κρητική διάλεκτο.

1. ΄΄Παίζω και μαθαίνω ΄΄

2. ΄΄Το χορταράκι και η Δήμητρα΄΄.

3. ΄΄Παλαιϊνά και νόστιμα με 960 παλιές παραδοσιακές συνταγές, αναμνήσεις, ήθη, έθιμα της Κρήτης. Επιλογή 120 συνταγών από αυτό το βιβλίο έχει εκδοθεί σε πέντε (5) ξένες γλώσσες.

4. ΄΄ΚΑΝΤΑΔΑ Ύμνος στη γυναίκα 888 μαντινάδες ΄΄.

5. Το προξενιό (θεατρικό)

# Είναι έτοιμο για εκτύπωση και ένα ακόμα βιβλίο της, για τα φυτά και τα βότανα της Κρήτης. Τίτλος «Φυτά και Βότανα της Κρήτης στην Υγειά μας και την Ομορφιά μας»

Είναι παντρεμένη, μάνα και γιαγιά.