Ελληνική  Γλώσσα : Η Λυδία λίθος της εθνικής μας ταυτότητας …

 

                                                            Του Δημ.Κων.Σαρρή.

<<Οι Έλληνες γείτονες μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε την Μακεδονική γλώσσα ,κομμάτι μιας Σλαβικής ομάδας γλωσσών>> τόνισε με ιταμό  τρόπο ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Δημητρώφ , μόλις προχθές, ενώπιον του Μάθιου Νίμιτς.

Με την δήλωσή του όμως  αυτή ο Σκοπιανός Υπουργός παραδέχτηκε  την Σλαβική προέλευση της γλώσσας των Σκοπίων ,ομολογώντας  έτσι ταυτόχρονα και την πλειοψηφική<< σλαβική>> προέλευση των Σκοπιανών.

Αν  δε λάμβανε υπόψη του ότι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι καθαρά  ελληνική σύνθετη λέξη από το <<μάκος=υψος=μήκος>> και <<δέμας=σώμα>> και σημαίνει << την χώρα με υψηλούς στο ανάστημα κατοίκους>>,  θα έπρεπε να ομολογήσει ότι και καμία σχέση δεν έχουν ,αυτοί οι Σλάβοι με την Ελλάδα ,άρα και με την Μακεδονία  που είναι  γνήσια Ελληνική…

<<ΕΛΛΗΝΕΣ είναι οι μετέχοντες της ελληνικής Παιδείας>> τόνισε στον υψηλής ρητορικής τέχνης  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ λόγο του ,τo 380 π.Χ.,επ’ευκαιρία της 100ης Ολυμπιάδας ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ.

Σκοπός του ήταν, 24 χρόνια μετά την λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 – 404 π.Χ.), και χωρίς βεβαίως να έχουν σταματήσει οι μεταξύ των πόλεων εχθροπραξίες, να ενώσει όλες τις Ελληνικές Πόλεις υπό την ηγεμονία των Αθηνών, ώστε να εκστρατεύσουν κατά των Βαρβάρων.

-Με ποια λοιπόν λογική ,αφού δεν μετέχουν της Ελληνικής παιδείας οι ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ,αλλά της Σλαβικής ,να τολμούν να διατείνονται ότι δήθεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν αφενός κατήλθαν στη περιοχή 1000 χρόνια μετά το θάνατο του και αφετέρου ο ίδιος μετείχε της Ελληνικής Παιδείας με δάσκαλο τον Μεγάλο  Σταγειρίτη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ .Ποιά σχέση έχουν ,άραγε, με αυτόν;;;

Η γλώσσα μας λοιπόν είναι η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ μας … που μας διακρίνει από οποιοδήποτε πλαστογράφο της Ιστορίας .

Άρα υπάρχει  ,επιτακτική  ανάγκη προστασίας της γλώσσας μας ,άρα της ίδιας της  υπόστασή μας ,ως έθνους .

 

Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ,πέραν των άλλων, ενισχύει την λογική και τονώνει  τις ηγετικές ικανότητες. Γι’αυτό  έχει   μεγάλη αξία και στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης .

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής γλώσσας ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάϊν της Καλιφόρνιας να προχωρήσει στην αποθησαύριση αυτού του πλούτου.

Έτσι στον Η/Υ << ΙΒΥΚΟ >> αποθησαυρίστησαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η αγγλική  έχει συνολικά  490.000

Λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, καθώς και 8.000 συγγράμματα Αρχαίων Ελλήνων …

Οι υπεύθυνοι του ως άνω προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι φθάνουν τα 90 εκατομμύρια. ,έναντι της λατινικής που έχει μόνο 9 εκατομμύρια.

Το δε λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει 11.555 λέξεις  με ελληνική προέλευση…

Αυτό δε το οποίο την καθιστά μοναδική ,ανάμεσα  σ’όλες τις άλλες γλώσσες ,είναι ότι το <<σημαίνον>> ,δηλ. η λέξη  και το   <<σημαινόμενον >>,δηλ. αυτό που εκφράζει η λέξη αυτή, έχουν έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση(π.χ. Γεωμετρία=γη+μετρώ)

Αυτή  όμως η ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική  αυτή κληρονομιά των προγόνων μας , δυστυχώς ,κινδυνεύει  από περιθωριοποίηση …

Το Ελληνικό Έθνος χαρακτηρίσθηκε παλαιότερα, εύστοχα, από πρώην πολιτειακό παράγοντα, ως «ανάδελφον».

«Ανάδελφος» όμως και «παρίας» κινδυνεύει να αναγορευθεί και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, η τελειότερη γλώσσα του κόσμου, το γέννημα του αρχαιότερου και μεγαλύτερου Πολιτισμού του πλανήτη μας, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Λόγω της μοναδικότητάς της, της δυσκολίας των γραμματικών της όρων, κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί στη σύγχρονη κοινωνία των πληροφοριών.

Επειδή η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας περιορίζεται μόνο σε λίγους επιστήμονες ελληνολάτρες, η «γλωσσική τεχνολογία» είναι το μοναδικό μέσον διείσδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, σε μια καλή θέση, στην κοινωνία της πληροφορίας.

Κι αυτό γιατί χαρακτηρίζεται από μεγάλο πλούτο αφηρημένων εννοιών και μεγάλη ακρίβεια στην περιγραφή των νοημάτων αλλά και του υλικού κόσμου που μας περιβάλλει.  Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ στην κοινωνία των πληροφοριών είναι η έγκαιρη προετοιμασία για την κατασκευή εξειδικευμένων ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, που αφορούν στη γλώσσα μας.

Τι πρέπει άραγε να κάνει η χώρα μας για τη διείσδυσή μας στις παγκόσμιες αγορές όταν η γλώσσα μας είναι από τις ολιγότερο ομιλούμενες;

Απαραίτητη είναι επίσης η δημιουργία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΛΕΞΙΚΩΝ, που θα δίδουν χρήσιμες και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε λέξη.

Η ανάπτυξη λοιπόν της «γλωσσικής τεχνολογίας» στην Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για να την προστασία της ωραιότερης και πιο μεστής νοημάτων  γλώσσας του κόσμου ενισχύοντας έτσι και την απειλούμενη ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.…