Εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας» ζητα ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

«Καμπανάκι» για την τροπή που παίρνει τον τελευταίο καιρό το προσφυγικό στη Σάμο χτυπά ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Νίκος Κατρακάζος.

Αφορμή στάθηκαν τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ντόπιων, οι ταραχές που μόνοι τους προκαλούν οι πρόσφυγες, αλλά και τα απανωτά κρούσματα παραβατικότητάς τους που παρατηρούνται.

«Με αγωνία αλλά και οργή η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Σε μια φιλήσυχη και ειρηνική κοινωνία, όπου το κλειδί ήταν πάντα στην εξώπορτα, έχει εμφανιστεί ο φόβος και η ανησυχία. Οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δύσκολης κατάστασης, δηλαδή οι κυβερνώντες, απόντες από τα πάντα, αρκούνται στις παλαιότερες αλλά και πρόσφατες υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο. Κατά μια άλλη άποψη, όλα αυτά γίνονται με σχέδιο ώστε να εξαναγκαστεί η κοινωνία να συναινέσει σε νέες δομές και σχέδια για μακροχρόνια παραμονή των μεταναστών» επισημαίνει ο κ. Κατρακάζος.

Ζητά από τους κατοίκους του νησιού, «σε αυτή τη δύσκολη για τον τόπο μας ώρα», να παραμείνουν όλοι ψύχραιμοι και ενωμένοι. «Ένα πρέπει να είναι το ζητούμενο από αυτούς που με τις αποφάσεις τους έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες στον τόπο μας και που με ανάλγητο τρόπο μας έχουν εγκαταλείψει στη τύχη μας: εδώ και τώρα άμεση αποσυτμφόρηση του νησιού μας» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

Με τη σειρά του και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, Δημήτρης Σεβαστάκης, επικοινώνησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Δ. Βίτσα, Ν. Τόσκα, Γ. Μουζάλα και Γ. Μπαλάφα και τους απέστιελε επείγουσα αναλυτική αναφορά του σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης της Σάμου από την προσφυγική κρίση, ενώ τους ενημέρωσε και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Σημειώνεται ότι στη Σάμο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, μετά από έντονη βροχόπτωση, πρόσφυγες διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας στεγνά ρούχα, καθώς, όπως υποστήριζαν, η βροχή παρέσυρε τις σκηνές και το νερό κατέστρεψε τα υπάρχοντά τους. Η διαμαρτυρία τους έληξε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Επεισόδια και στη Χίο

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Τετάρτης και στη Χίο, στη Σούδα, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε έναν από τους τρεις προκατασκευασμένους οικίσκους της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Νέας Ιχθυόσκαλας.

Αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερής καταστροφή του και η πρόκληση ζημιών στους άλλους δύο.

Ως υπαίτιος για τη φωτιά, αλλά και για επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε βάρος των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο, συνελήφθη 32χρονος ιρανός πρόσφυγας, ενώ 35χρονος ομοεθνής του συνελήφθη για συμμετοχή στα επεισόδια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ