Η αφρικανή σκλάβα με τα μπλε μάτια που μαρτύρησε από τη ζήλια των άλλων γυναικών. Της έβαλαν σιδερένιο κολάρο και φίμωτρο, αλλά συγχώρεσε τα αφεντικά της. Ζητούν την αγιοποίησή της… 

slaves2-700x407

Σκλάβοι στις φυτείες… 

Η Αναστάζια άντεξε στωικά τη μάσκα και το κολάρο για το υπόλοιπο της ζωής της και συμπεριφερόταν σε όλους με ηρεμία, ευγένεια και αγάπη. Ο αφάνταστος πόνος που ένιωθε φορώντας τη μάσκα την έκανε αργότερα σύμβολο του μαρτυρίου που υπέμενε. Υπάρχουν κι αναφορές ότι η Αναστάζια βιάστηκε από τον ιδιοκτήτη της. Όσο για τους λόγους του μαρτυρίου της, υπάρχουν και άλλες εκδοχές εκτός από τη ζήλια των λευκών γυναικών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Αναστάζια βασανίστηκε επειδή βοήθησε άλλους σκλάβους να δραπετεύσουν, ότι έκλεψε ζάχαρη ή ότι αντιστάθηκε στα σεξουαλικά καπρίτσια του αφεντικού της. Μετά από πολλά χρόνια αφόρητων πόνων, η Αναστάζια πέθανε από τέτανο που της προκάλεσε το σιδερένιο κολάρο και το φίμωτρο. Λέγεται ότι πριν πεθάνει, θεράπευσε τον γιο του αφεντικού της από σοβαρή ασθένεια και ότι τους συγχώρεσε για την βάναυση συμπεριφορά τους….
slaves-600x349
Μετά απο πολλά χρόνια αφόρητων πόνων, η Αναστάζια πέθανε από τέτανο που της προκάλεσε το σιδερένιο κολάρο και το φίμωτρο….
Μετά τον θάνατό της ο ιδιοκτήτης της ανακάλεσε το καθεστώς σκλαβιάς της Αναστάζια η οποία ωστόσο κηδεύτηκε σε κοιμητήριο σκλάβων στο Ρίο. Τα λείψανά της βρίσκονταν στην εκκλησία του Ροζάριο, αλλά κάηκαν σε μια φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο. Η Αναστάζια Εσκράβα θεωρείται σύμβολο της συμπόνιας και της συγχώρεσης. Οι Βραζιλιάνοι εξακολουθούν να προσεύχονται για αυτήν και σήμερα έχει δικό της τόπο λατρείας στο Βας Λόμπο του Ρίο. Παράλληλα υπάρχουν απανωτά αιτήματα προς τη Ρώμη για την ανακήρυξή της από την καθολική εκκλησία  ως Αγία Αναστάζια του Ρίο….

http://www.mixanitouxronou.