Η… γραβατωμένη γενιά του Τσίπρα, που θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα

Το Μέγαρο Μαξίμου το έριξε στο life style, μήπως μπερδέψει την κατάσταση και προσανατολίσει τη συζήτηση γύρω από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε «ακίνδυνα» και «ελαφρά», τρόπον τινά, θέματα

Με τα κανονικά πολιτικά μηνύματα του ανασχηματισμού να μην περιποιούν ιδιαίτερη τιμή για μία κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται ακόμη «της αριστεράς» – μνημονιακός, εκκλησιαστικός, αμερικανικός ανασχηματισμός και πάει λέγοντας – το Μέγαρο Μαξίμου το έριξε στο life style, μήπως μπερδέψει την κατάσταση και προσανατολίσει τη συζήτηση γύρω από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε «ακίνδυνα» και «ελαφρά», τρόπον τινά, θέματα.

Κατά τα φαινόμενα η διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακές και συντηρητικές ατραπούς, συνοδεύεται και με την υιοθέτηση της ανάλογης επικοινωνιακής στρατηγικής: η κουβέντα οπουδήποτε αλλού, πλην της ουσίας των ιδεολογικών και πολιτικών μεταλλάξεων, που υφίσταται ο πάλαι ποτέ ριζοσπαστικός χώρος.

Γι’ αυτό και το επικοινωνιακό επιτελείο έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου, με στελέχη της νέας γενιάς, που ανέλαβαν υπουργικά πόστα στον ανασχηματισμό. Ως να είναι η αξιοποίηση νέων ηλικιακά ανθρώπων κάτι το αυτονόητα και αυταπόδεικτα σημαντικό.

Ο Τσίπρας στέλνει μήνυμα ότι θέλει να κυβερνήσει με τη… γενιά του, μία σειρά στελεχών δηλαδή, από 30 έως 45 ετών. Στελέχη που έπιασαν γρήγορα το νόημα της εξουσίας και προσαρμόστηκαν αναλόγως και με αστραπιαία ταχύτητα, αφού δεν έχουν τις προσωπικές ιδεολογικές αναστολές και τις πολιτικές επιφυλάξεις των παλαιότερων γενεών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξ ου και ουδείς εκ των νέων υπουργών της φωτογραφίας δεν διστάζει να φορέσει γραβάτα, σε αντίθεση ακόμη και με τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Νίκο Παππά, που παρακολουθεί ως «λοχαγός» τη σύναξη των πουλέν γύρω από τον αρχηγό – ο κύριος με τα γυαλιά και το μαύρο σακάκι δίπλα στον νέο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, που κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να γίνει υπουργός, καθώς κατέχει ήδη θέση κλειδί στο κυβερνητικό σχήμα.

Πλασάροντας ένα στιλ «αριστερού νεο-γιάπη», δείχνουν αποφασισμένοι να τελειώσουν τη δουλειά για την οποία επιλέχθηκαν άλλωστε: να κλείσουν το συντομότερο δυνατό την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι δανειστές θέλουν απέναντί τους στη σχετική διαπραγμάτευση ανθρώπους που να μιλούν την ίδια γλώσσα, να έχουν ευήκοα ώτα στις απαιτήσεις και να αποδέχονται τις θέσεις τους. Αν έχουν μάλιστα και το ίδιο ενδυματολογικό στιλ, το κλασικό για παράδειγμα ντύσιμο του τεχνοκράτη που «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» – κατά προτίμηση δημόσιους οργανισμούς και εταιρίες, εργασιακά δικαιώματα και συντάξεις – τότε ακόμα καλύτερα.

Πιθανόν οι γραβάτες των υπουργών του Τσίπρα να θέλουν να στείλουν και ένα άλλο μήνυμα: ότι η ρύθμιση του χρέους είναι κοντά, άρα έρχεται ο καιρός της γραβάτας και για τον πρωθυπουργό – μπορεί αυτό να αποτελεί και μία «μυστικιστική» διαδικασία υπόσχεσης των νέων υπουργών ότι θα ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση, που θα φέρει τη συμφωνία για το χρέος.

Ένα άλλο μήνυμα που πιθανόν θέλησε να στείλει το Μαξίμου με τη σύναξη των νέων πιστών, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας συγκροτεί τους «Πραιτοριανούς», τους νέους «Ηρακλείς του Στέμματος», ή και εξαπτέρυγα – μιας και ο συγχρωτισμός ΣΥΡΙΖΑ και εκκλησίας είναι προχωρημένος – κόντρα στην νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητεί επιλογές του πρωθυπουργού, όπως η μνημονιακή στροφή ή η απομάκρυνση από την κυβέρνηση εκπροσώπων της αριστεράς του κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης.

Για την ιστορία, στον καναπέ ακριβώς δίπλα στον κ. Τσίπρα κάθεται ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και ασκών την υψηλή εποπτεία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα οικονομικά θέματα Δημήτρης Λιάκος, και δίπλα του ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην πολυθρόνα δίπλα στον πρωθυπουργό είναι ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, τον οποίο χωρίζει από την υπουργό Εργασίας 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, αγαπημένη της τρόικας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης.

Δίπλα στον κ. Χαρίτση είναι φυσικά ο Νίκος Παπάς, που παραμένει ακλόνητος στο Μαξίμου και τον κύκλο του «Κάμελοτ» συμπληρώνει ο Μιχάλης Καλογήρου.