Με υπογραφή του ΥΠ.Α.Α.Τ. θα εξαχθούν στο Ισραήλ 200 πρόβατα που θα σφαχτούν χωρίς αναισθητοποίηση στην Καβάλα

Της Ελένης Ηλιοπούλου

 

Την υπογραφή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκου Αντώνογλου έχει το έγγραφο που δίνει εντολή στη Διεύθυνση Κτηνιατρική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όχι μόνο να επιτρέψει αλλά και να δώσει άμεσα την άδεια για τελετουργική σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση με τον μέθοδο Κοσέρ (Kosher) – κάτι το οποίο απαιτεί η παράδοση των πιστών της Ιουδαϊκής θρησκείας – σε σφαγείο της Καβάλας που εδρεύει στην περιοχή Κοκκινόχωμα.

To έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαρτίου που υπογράφει ο Νίκος Αντώνογλου κάνει ξεκάθαρα λόγο για εξαγωγή.

Η Κατερίνα Γεροστεργίου περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» που μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι σήμερα πήρε στα χέρια της από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ποιος έχει συναινέσει σε αυτό το έγκλημα χρησιμοποιώντας την εξαίρεση στον κανονισμό Ε.Κ. 1099/2009 ενώ δεν είναι δεσμευτικό αυτός να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Γι’ αυτό και η Γαλλία έχει επιτρέψει τις σφαγές αυτές, ενώ η Ολλανδία συνεχίζει να τις απαγορεύει.

Ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι υπουργοί Βαγγέλης Αποστόλου και Γιάννης Τσιρώνης συμφωνούν στην τελετουργική σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση ενώ αυτό είναι ΤΕΛΕΙΩΣ παράνομο.

Τα πιστοποιητικά για την σφαγή Kosher έτσι όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του σφαγείου.

Η χρήση της εξαίρεσης γίνεται κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας για να πιστοποιηθούν σφαγεία, όπως αυτό της εταιρίας «Golden Greece Meat IKE Ανάπτυξης», τα οποία θα εξάγουν το κρέας σε μουσουλμανικές χώρες και σε νέες αγορές όπου οι πιστοί του Ισλάμ και της Ιουδαϊκής θρησκείας τρέφονται με ζωικά προϊόντα και σφάγια που έχουν κακοποιηθεί περαιτέρω κατά τη σφαγή καθώς δεν έχει προηγηθεί η αναισθητοποίηση τους. Και αυτή η μέθοδος βασανισμού (Χαλάλ ή Κοσέρ) πραγματοποιείται γιατί αυτό «απαιτεί» ο θεός. Απαιτείται δηλαδή τα πλάσματα να πεθαίνουν έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους αφού τους κόψουν τον λαιμό (και αφού τα κρεμούν ανάποδα ή τα αφήνουν στο έδαφος) έως ότου όλο το αίμα τους αποστραγγιστεί.

Τι ισχύει και τι ΟΧΙ

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναφορικά με θέμα το οποίο έχει καταγγείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας (στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας) επισημαίνει ότι η εθνική νομοθεσία, απαγορεύει την τελετουργική σφαγή ζώων από το 1981 και συγκεκριμένα με το άρθρο 2 του νόμου 1197/1981 που λέει τα εξής: «Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ’ όσον δεν προηγηθή της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως».

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε έναν Ευρωπαϊκό Κανονισμό (με αριθμό 1099/2009) με τον οποίο αναγνωρίζει ότι για χάρη «θρησκευτικών ελευθεριών» (τεράστια παραδοξότητα να βαφτίζεις ελευθερία δική σου τον βασανισμό των άλλων ειδών) θα επιτρέπονται οι τελετουργικές σφαγές ζώων.

Ο Νίκος Αντώνογλου και σε αυτό το έγγραφο στις 10-3-2007 ψεύδεται, αφού δεν ενημερώνει σωστά τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ο εν λόγω κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, αλλά περιλαμβάνει μια πρωτοφανή εξαίρεση για Ευρωπαϊκό Κανονισμό μέσα στις διατάξεις του σύμφωνα με το άρθρο 26 που λέει τα εξής: «Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν σε ισχύ εθνικούς κανόνες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους και οι οποίοι ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού».

Εξηγεί δηλαδή πως εφόσον μία χώρα – μέχρι την ημερομηνία που ξεκινάει η ισχύς του Ε.Κ. – έχει αυστηρότερες προϋποθέσεις σφαγής, τότε αυτές υπερισχύουν του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Η Ελλάδα, όπως προαναφέραμε από το 1981 έχει απαγορέψει ΚΑΘΕ είδους σφαγή χωρίς να προηγηθεί αναισθητοποίηση του ζώου, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση γι’ αυτό και είναι τελείως ξεκάθαρο ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. παρανομεί.

Οι παραβάσεις δε της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 1197/1981 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του νόμου 4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Ενώ το διοικητικό πρόστιμο μετά την καταδίκη για βασανισμό ζώου (είναι αυτό είναι εκτροφής, άγριο αδέσποτο κ.ο.κ.) είναι 30.000 ευρώ.

Περαιτέρω βασανισμός ζώων με σκοπό το κέρδος

Ουσιαστικά το ελληνικό κράτος συναινεί στον περαιτέρω βασανισμό των παραγωγικών ζώων κατά τη σφαγή επειδή στοχεύει στο κέρδος και όχι γιατί το έπιασε πόνος για τα «δικαιώματα» των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς δικαίωμα δεν μπορεί να είναι το έγκλημα. Το ΥΠ.Α.Α.Τ. της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. συναινεί σε αυτό το έγκλημα με σκοπό το χρήμα για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ο βασανισμός μέχρι θανάτου των ζώων παρουσιάζεται ως «άνοιγμα σε αγορές», «επιχειρηματική ευκαιρία» και φυσικά βαφτίζεται «εξαγωγική δραστηριότητα».

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ένας εκ των συναρμόδιων υπουργών προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, και έχει έρθει σε σύγκρουση μαζί τους αναφορικά με αυτό το ζήτημα κάνοντας έτσι πολύ εμφανές ότι ο Γιάννης Τσιρώνης πολύ γρήγορα ξέχασε βάσει ποιων δεσμεύσεων του εξελέγη… Και σε αυτό το σημείο δε μένει παρά να αναρωτηθούμε αν η Ομάδα για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων – Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει κάτι να πει για όλα αυτά;

Αύριο και η προγραμματισμένη για σήμερα διαμαρτυρία
Στις 08:00 αύριο θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία – η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αναβλήθηκε – έξω από τις εγκαταστάσεις του σφαγείου και σε αυτή συμμετέχουν ιδιώτες, εθελοντές μέλη του Φιλοζωικού Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος», της Εταιρείας για την Περίθαλψη Αδέσποτων και Άγριων Ζώων, οι Οικολόγοι Πράσινοι, Πολιτική Κίνηση Καβάλας, Η διαδικτυακή σελίδα φίλων ζώων «Σε Προστατεύω», VEGAN συλλογικότητες από διαφορετικές περιοχές της χώρας, μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «οι συμμετέχοντες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι σκοπός της διαμαρτυρίας είναι αποκλειστικά και μόνο η υπεράσπιση της προστασίας των ζώων κατά την θανάτωση τους και το ύστατο δικαίωμα ενός θανάτου με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία, αγωνία και πόνο.

Σεβόμαστε κάθε έκφραση θρησκευτικής πίστης, εφόσον αυτή τιμά την ζωή και την αξιοπρέπεια κάθε έμβιου όντος. Είναι όμως σημαντικό, στο όνομα της προόδου τα θρησκευτικά έθιμα να εναρμονίζονται με την συλλογική σύγχρονη αντίληψη και ηθική για τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων. Οι αιματηρές θρησκευτικές πρακτικές όπως οι θυσίες, έχουν τις ρίζες τους χιλιάδες χρόνια πίσω, και πρέπει να παραμείνουν στο παρελθόν ως μια κακή ανάμνηση. Επίσης, στον απώτερο στόχο της αποτροπής και της τελευταίας σφαγής, κάθε μικρή νίκη καταδίκης των βάρβαρων πρακτικών μετράει!».
Πηγή: https://www.zoosos.