Ο «σωτήρας» Πετρόπουλος βλέπει ελεύθερους επαγγελματίες να τον… αποθεώνουν για τα χαράτσια

Ενώ 120.000-130.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους μήνες

Όχι μόνο υποστήριξε ότι περπατάει στο δρόμο και του λένε «σωθήκαμε» αλλά είπε ότι συναντά ανθρώπους που του ζητούν να αυξήσει τις εισφορές

Tην ώρα που ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες «στραγγαλίζεται» οικονομικά καθώς μέχρι το τέλος του μηνός πρέπει να πληρώσει διπλάσιες ή και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με πέρυσι, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος «ανακάλυψε» κοινό έτοιμο να τον αποθεώσει για το χαράτσι.

Μάλιστα χθες, Πέμπτη, δεν αρκέστηκε στην «ατάκα» στη Βουλήότι περπατάει στο δρόμο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του λένε «σωθήκαμε» αλλά αργότερα το βράδυ σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας: «Με σταματούν και μου ζητούν να αυξήσω τις εισφορές για να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις».

Αν ο υφυπουργός «διέσωσε» τους επαγγελματίες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, τότε γιατί έχουν κλείσει 120.000 -130.000 τους τελευταίους μήνες;

Πάντως ο ίδιος σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει αναγνωρίσει την επιβάρυνση που υφίστανται τα «μπλοκάκια», γι΄αυτό και προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά «διορθωτική» παρέμβαση η οποία έχει φέρει νέα αναστάτωση τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Και όλα αυτά περίπου 15 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού (28 Φεβρουαρίου).

Ο αμειβόμενος με «μπλοκάκι» σε έως δύο εργοδότες για να γλιτώσει την αφαίμαξη του εισοδήματός του θα πρέπει να καταγγείλει στον ΕΦΚΑ τον εργοδότη του ο οποίος δεν δέχεται τον επιμερισμό των εισφορών (9,22% ο εργαζόμενος και 17,88% ο εργοδότης), ρισκάροντας τη δουλειά του.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι «μπλοκάκηδες» θα υπογράφουν μια φόρμα ότι απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες και δια αυτού του τρόπου θα δηλώσουν ότι υπάγονται στο άρθρο 39 και θα καταβάλουν εισφορά 9,22%. Η φόρμα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής. Σημειώνουμε ότι περισσότεροι «μπλοκάκηδες» ήδη χρεώθηκαν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες για τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο με βάση το εισόδημα του 2015.

Όμως και η παλαιότερη ανακοίνωση της κυρίας Αχτσιόγλου και του κ. Πετρόπουλου «δώστε ό,τι προαιρείσθε έναντι και θα είστε ασφαλιστικά ενήμεροι» είναι προς το παρόν έωλη.

Ο υφυπουργός είπε χθες ότι δεν μπορεί να δίνει κάποιος δύο ευρώ και να είναι ενήμερος. Θα τεθεί κάποιο κατώτατο όριο, ίσως το ύψος της εισφοράς που κατέβαλε με το προηγούμενο σύστημα.

Πάντως η αντιστοιχία των εισφορών με το εισόδημα του 2015 όπως αναμενόταν οδηγεί σε στρεβλώσεις και αδικίες,

Ειδικότερα πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ ξεκινούν οι επιβαρύνσεις για όσους νέους και παλιούς ασφαλισμένους ήταν ενταγμένοι στην 3η και 4η ασφαλιστική κατηγορία.

Οι επιβαρύνσεις είναι υπέρμετρες  στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Για παράδειγμα έμπορος που ασφαλίζονταν στην 4η κλάση και πλήρωνε 4.204 ευρώ τον χρόνο, αν βγάζει 40.000 ευρώ (κέρδος προ εισφορών προηγούμενου έτους) θα πληρώσει υπερδιπλάσιες εισφορές, δηλαδή 9.815 ευρώ. Ο ίδιος αν δηλώνει 50.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει τριπλάσιες εισφορές, δηλαδή 12.510 ευρώ.

http://www.protothema.gr